Suđenje u procesu opoziva predjsednika Donalda Trampa (Trump) u Senatu ušlo je u novu fazu – pitanja senatara koji imaju ulogu porotnika, prenosi VOA.

Senatori će naredna dva dana pitanja postavljati pravnom timu američkog predsjednika i demokratama iz Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužioca. Trump je optužen za zloupotrebu položaja, zbog zahtjeva Ukrajini da istraži političkog rivala Džoa Bajdena (Joe Biden) i opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Senatori proslijeđuju pitanja, u pisanoj formi, predsjedavajućem, glavnom sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu (John) koji ih čita naglas.

Predsjednik SAD vjeruje da su njegovi advokati danas bili “sjajni” u fazi pitanja i odgovora, rekao je zvaničnik Bijele kuće, prenosi CNN.

Potom će uslijediti rasprava o tome da li će na suđenju, na kojem se odlučuje o Trumpovoj smjeni, biti pozvani svjedoci i podneseni novi dokazi.

Demokrate insistiraju na tome, a posebno žele čuti svjedočenje bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona (John) , koji je u još neobjavljenoj knjizi napisao da je Tramp želio zamrznuti vojnu pomoć Ukrajini, dok vlasti te zemlje ne sprovedu tražene istrage.

Bijela kuća je u međuvremenu informirala Boltona da radna verzija njegove knjige sadrži “značajan broj povjerljivih informacija” i da se ne može objaviti sa postojećim sadržajem.

U pismu, koje je Vijeće za nacionalnu sigurnost uputilo Boltonovom advokatu, navodi se da rukopis sadrži neke informacije koje se smatraju službenom tajnom.

Tramp je u međuvremenu oštro kritikovao svog bivšeg savjetnika na Twitteru.

Tramp je napao Boltona na Twitteru, kazavši kako on prije nekoliko godina nije bio potvrđen za ambasadora u Ujedinjenim narodima i da ga je “preklinjao” za funkciju za koju ne treba potvrda Senata. 

Američki predsjednik je napisao i kako bi, da je slušao Boltona, “dosad već bili u šestom svjetskom ratu”.

Dodao je da je Bolton, koji je napustio svoju funkciju u Bijeloj kući u septembru, “otišao i odmah napisao gnjusnu i neistinitu knjigu”.

Očekuje se da će Senat osloboditi Trampa, ali dopuštanje svjedoka poput Boltona moglo bi mu nanijeti političku štetu pred izbore 3. novembra.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Nova faza suđenja Trampu u Senatu, još bez odluke o svjedocima / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.