Nova pravila za pušače u EU: Bez stravične slike nema prodaje

fokos.ba

U skladu s duhanskom direktivom EU od jučer se u čitavoj EU ne smije prodati nijedna kutija cigareta ili paket duhana za motanje ako stravične slike posljedica pušenja, kao i zdravstvena upozorenja na njima ne čine 65% prednjeg i stražnjeg dijela pakiranja.

Iz upotrebe izlaze i cigarete s aromama, poput mentola, vanilije ili bombona kojima se prikriva okus i miris duhana, osim onih koji drže više od 3% tržišta. U tom se će slučaju njihova zabrana primjenjivati od 2020.

Zabranjena su i pakiranja u obliku kozmetičkih proizvoda poput šminke ili parfema, kancerogeni, mutageni i neurotoksični dodaci štetni već u nezapaljenom duhanu, dok se na kutijama više ne dozvoljava navođenje količine katrana i nikotina kako se ne bi dovelo u zabludu potrošače da koriste “zdravije” cigarete. Direktivom EU prvi su put regulirane e-cigarete.

Ali kako je članicama ostavljeno da same odluče hoće li ih tretirati kao medicinski ili duhanski proizvod, Hrvatska je odabrala najrestriktivniji model u EU. Po nedavno usvojenom zakonu, objavljenom u Narodnim novinama od 10. maja , e-cigarete u susjednoj nam zemlji su sasvim izjednačene s konvencionalnim što znači da se zabranjuje “parenje” svugdje gdje je zabranjeno i pušenje, kažu u BAT-u.

Filip Tokić iz Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM nedavno je upozorio je kako i ozbiljna znanstvena istraživanja poput Public Health England zaključuju da su isparivači više od 95% manje štetni od cigarete. No u nas se zabranjuje i njihovo izlaganje u prodajnim prostorima, po čemu smo jedini u svijetu, dok trgovci tvrde kako “običnim” cigaretama ni sa stravičnim slikama prodaja nije pala, piše Večernji list.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...