Nova šefica CDU pokušava da gradi mostove između rivala

Anadolija

Nasljednica kancelarke Angele Merkel na čelu najjače centralno-desničarke stranke u Njemačkoj, pokušala je u subotu nakon pobjede konsolidovati svoju moć, postavljajući mladog konzervativca na ključni rukovodeći položaj, čime nastoji da izgradi mostove sa svojim rivalima.

Annegret Kramp-Karrenbauer (56), saveznica Merkel koja je blizu njenog centrističkog stava, u petak je izabrana za predsjednicu Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Pobijedila je Friedricha Merza, bivšeg protivnika Merkel, i aktuelnog njemačkog ministra zdravstva Jensa Spanha, koji je eliminisan u prvom krugu glasanja.

Kramp-Karrenbauer u subotu je pokazala da želi da spriječi daljnje podjele, tako što je konzervativcima i mlađim članovima dala snažan glas. Ona je nominovala 33-godišnjeg Paula Ziemiaka, lidera omladinskog krila CDU, za svog generalnog sekretara, što je pozicija koja je zadužena za svakodnevnu stranačku strategiju i posao koji je ona obavljala do izbora za predsjednicu.

“Ova stranka nije podijeljena. Svi imamo zadatak da radimo na jedinstvu stranke“, kazala je Kramp-Karrenbauer na stranačkom kongresu.2

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...