Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je proslijedio današnji zahtjev kantonalnih premijera Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, a u vezi sa skraćivanjem zabrane kretanja na period od 23 sata do pet ujutru. O tome će se već sutra razmatrati.

Održan je online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH usljed prevazilaženja situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, a kojem je prisustvovao i imunolog akademik Jasenko Karamehić, kao i zamjenici premijera Jelka Miličević i Vesko Drljača.

Ovi sastanci su nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na sedmičnom nivou, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija epidemiološka situacija na području Federacije BiH se stabilizira, a u posljednjih sedam dana zabilježeno je i smanjenje novih potvrđenih slučajeva za 21 posto.

Sedmični indikatori također pokazuju da se broj smrtnih slučajeva u Federaciji BiH smanjio za 11 posto.

Na nivou Federacije sedmodnevna incidenca je smanjena za 21,3 posto i na 100 hiljada stanovnika s današnjim danom iznosi 255 slučajeva.

Najveća je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Prema izvještajima kantonalnih premijera i ministara zdravstva epidemiološka situacija u kantonima ide ka blagoj fazi poboljšanja.

Iz kantona je dat i prijedlog da se ograničenje kretanja građana u FBiH s 21 sat pomjeri na 23 sata navečer do pet sati ujutro.

Federalni premijer će ovaj prijedlog o pomjeranju termina za ograničenje kretanja građana na cijelom teritoriju FBiH uputiti Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva na razmatranje, uz ostavljanje mogućnosti kantonalnim vladama i štabovima uvođenja restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini.

Premijer Novalić je izvijestio kantonalne premijere o poduzetim aktivnostima Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo FBiH na nabavci vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana Federacije, a riječ je o nabavci vakcina od ruskih, kineskih i američkih proizvođača.

Također je upoznao prisutne o mogućnostima upotrebe brzih testova za Covid-19, a o čemu je tokom proteklog vikenda razgovarao s direktorom turske kompanije “Oncosem”.

“Federalno ministarstvo zdravstva će izraditi sinhronizirane aktivnosti kako bi se na području Federacije počeli primjenjivati brzi testovi, koji su veoma značajni u obavljanju svakodnevnih aktivnosti privrednim i drugim poslovnim subjektima, a čija primjena se pokazala korisnom i u drugim djelatnostima na teritoriji zemlje i određenih regija”, kazao je premijer Novalić.

Dodao je da se PCR testovi kao referentni primjenjuju i dalje, posebno u zdravstvenom sektoru, kao i prilikom kretanja van granica.

(klix.ba)


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: