Novalić: Možemo bez ikakvih problema funkcionisati bez pomoći MMF-a

FENA

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je u razgovoru za portal Klix.ba da je spreman obnašati ovu funkciju dok god se to od njega bude tražilo. On je, međutim, izrazio nadu da će se vlast na svim nivoima, pa i na nivou FBiH formirati puno brže nego što se misli, a time i nova Vlada FBiH.

Kako je istaknuo, nikome u zemlji ne idu u prilog blokade, dok je politička nestabilnost glavni razlog zbog kojeg u Bosnu i Hercegovinu nerado dolaze novi investitori.

– Reforme koje smo započeli su prebitne za BiH. Kao što znate, održani su već sastanci o novoj Reformskoj agendi. Jako je bitno da reforme budu provođene kontinuirano, da nemamo nikakvih zastoja. Ja sam se prihvatio realizacije agende svjestan svoje odgovornosti i spreman sam da ostanem na poziciji premijera sve dok taj posao ne završim – kazao je Novalić.

Federalni premijer je govorio i o likvidnosti budžeta, te o tome može li se u ovoj situaciji i dalje reći da FBiH ne trebaju sredstva MMF-a.

– Budžet Federacije BiH je, kao što redovno naglašavam, likvidan a opće financijsko stanje Federacije je sve bolje. Tako da mi možemo bez ikakvih problema funkcionisati bez pomoći MMF-a. Dokaz toga je, naprimjer, činjenica da smo nedavno otkazivali aukcije trezorskih zapisa, a isto smo radili u više navrata prošle godine. MMF je poželjan partner jer nam pomaže usmjeravati tokove reformi. Znanje i podrška ekonomskih stručnjaka iz međunarodnih financijskih institucija je nešto što sam uvijek iznimno cijenio. No, Federacija više ne živi na kredit i dodatni novac u budžetu nam nije neophodan – kazao je, između ostalog, premijer Novalić za Klix.ba.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...