Ministarstvo unutrašnjih poslova USK krenulo je u projekat instalacije novih, savremenih stacionarnih radarskih sistema, koji će pooštriti kontrole u saobraćaju na području ovoga kantona. Ugradnja takvih sistema započela je i na području Općine Sanski Most. Kako saznajemo oni još uvijek nisu u funkciji, ali će uskoro biti

Na ovaj način unaprijediće se postojeći sistemi kojima se vrši kontrola prometa, a radi se o višenamjenskim kamerama koje bilježe dodatne saobraćajne prekršaje. Riječ je o sistemima koji će omogućiti sveobuhvatnu kontrolu u saobraćaju. Na osnovu njih moći će se ustanoviti ko upravlja vozilom, da li vozač koristi sigurnosni pojas, da li eventualno koristi mobitel prilikom vožnje , te će se na taj način kontrolisati svi aspekti vezani za sigurnost u saobraćaju.

Sve ove informacije će se automatski slati u server, a potom će se detektovati, te će policijski službenici upućivati naloge prekršiocima propisa, kažu u MUP-u USK. Pomenute kamere biće postavljene i na raskrsnicama u gradskim područjima gdje postoje semafori, kako bi se evidentirali i prolasci nasvjesnih vozača kroz crveno svjetlo.

Inače, postojeći radarski sistemi za kontrolu saobraćaja na ovim prostorima su starijeg tipa i njima se evidentira jedino kršenje propisanog ograničenja brzine. U svakom slučaju, nadzor i kontrole u saobraćaju na području Unsko sanskog kantona značajno će se pooštriti u narednom periodu.

(inmedia)