Novi rat u Libiji: General Kalifa Haftar poslao vojsku na Tripoli

Avaz.ba

Kako javlja BBC, u blizini Tripolija vode se borbe između snaga Haftara i vladinih snaga. Prema izvještajima s terena, javlja BBC, Haftarove snage stigle su do predgrađa Tripolija i zauzele tri lokacije na jugu, na kojima se vode borbe.

UN-ove snage koje se nalaze u Tripoliju stavljene su u visoki stepen pripravnosti.

Libijski vojni zapovjednik Khalif Haftar mora poslušati upozorenja međunarodne zajednice i prekinuti vojni pohod prema libijskome glavnom gradu, izjavio je italijanski ministar vanjskih poslova, a članice grupe G7 ističu da se u toj zemlji neće pribjeći vojnom rješenje, prenosi 24 sata.hr.

Haftarove snage stigle su do južnoga predgrađa Tripolija, s namjerom da svrgnu vladu koja uživa podršku Ujedinjenih nacira. Haftar (75), kojega podržava Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, predstavlja se kao protivnik islamskog ekstremizma no protivnici ga smatraju novim Gadafijem.

– Iskreno se nadamo da će Haftar ozbiljno shvatiti naša upozorenja – rekao je novinarima nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova skupine G7, Enco Milanesi.

Glavna tema njihova sastanka u zapadnoj Francuskoj bila su previranja u Libiji, iako je bilo predviđeno da se summit usredotoči na borbu za kibernetičku sigurnost te na pitanje stranog upletanja u liberalne demokratije i globalnu nejednakost.

Ministri vanjskih poslova su u priopćenju pozvali sukobljene strane u Libiji da se suzdrže od napada te da na prvo mjesto stave interese članica OPEC-a. Smatraju da nijedna od sukobljenih strana ne bi smjela koristiti naftna postrojenja u zemlji za svoju političku korist.

-Složili smo se da moramo iskoristiti sve mogućnosti kako bismo izvršili pritisak na odgovorne za sukobe u Libiji, posebno na generala Haftara, te da bismo izbjegli daljnju vojnu eskalaciju – rekao je njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Mass).

Libija je u kaosu još od 2011. kada je uz podršku NATO-a svrgnut tadašnji vođa Muamer Gadafi.

(Autor: Avaz)