Novi sukobi demonstranata i policije dogodili su se večeras u Barceloni, treću noć zaredom. Podsjećamo, demonstranti, njih više od 20 hiljada i večeras je protestiralo i obračunalo se s policijom, a zahtijevaju da se puste na slobodu bivši katalonski lideri.

Kako javlja AFP, demonstrati su bacali limenke i druge predmete na pripadnike policije, a tom prilikom je zapaljeno nekoliko automobila, a dim i vatra su se nadvili nad ulicama grada.

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) poručio je večeras da nasilne grupe neće postići ništa.

– Vlada neće dopustiti da se nasiljem nametne zajednički život – kazao je Sančez i pozvao Parlament Katalonije da osudi upotrebu nasilja.

Inače, u protestima koji traju već nekoliko dana povrijeđeno je više od 300 osoba, od kojih je čak 60 policajaca. Svi veći gradovi u Kataloniji su blokirani.

Večerašnje demonstracije su kao i ranijih noći organizirao Komitet za obranu Republike (CDR), organizacija sastavljena od više grupa koje zahtijevaju od katalonske vlade primjenu nezavisnosti proglašene 2017. godine, te odlazak španske nacionalne policije i civilne garde iz Katalonije.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.