Maha Vadžiralongkorn: Jedan od najbogatijih monarha na svijetu AFP
Novi tajlandski kralj među najbogatijim vladarima na svijetu

Većinom bogastva upravlja Agencija za kraljevsku imovinu

Avaz.ba

Tajlandski kralj Maha Vadžiralongkorn (Vajiralongkorn), koji će u subotu biti zvanično krunisan na tri dana dugoj ceremoniji, jedan je od najbogatijih monarha na svijetu, stoji u izvještajima poput onog Biznis insajdera iz 2018. godine.

Njegov otac, kralj Bumibol Aduliadej (Bhumibol Adulyadej), također je bio na Forbsovoj listi najbogatijih kraljeva 2011., ispred sultana od Bruneja. Vadžiralongkornovo lično bogatstvo procjenjuje se na 30 milijardi dolara, tvrdi Biznis insajder.

To ga stavlja na vrh liste najbogatijih kraljeva, iako kad je riječ o kraljevskim porodicima listu predvodi Saudijska Arabija s 1,7 biliona dolara, stoji u izvještaju “MSN Money” iz 2019. godine. Tajlandska kraljevska porodica na tom se popisu nalazi na petom mjestu. 

Većinom Vadžiralongkornovog bogastva upravlja Agencija za kraljevsku imovinu koja u Tajlandu posjeduje više od 6,5 hiljada hektara zemlje. Vadžiralongkorn ima više od 40 hiljada stanova i prostora za iznajmljivanje u zemlji, uključujući 17 hiljada u Bangkoku.

Novi kralj ima 23 posto akcija u banci “Siam Commercial”, drugom najvećem kreditoru na Tajlandu, te 33,3 odsto u grupi “Siam Cement”, najvećem industrijskom konglomeratu u državi. Obje firme osnovane su početkom 20. vijeka kraljevskim dekretom. 

Među tajlanskim kraljevskim draguljima je i onaj od 545,67 karata, najveći brušeni dijamant na svijetu čija se vrijednost po internetskoj stranici “The Diamond Authority” procjenjuje na 12 miliona dolara.

Tajlandska kraljevska porodica ima ograničene moći, ali i uživa veliku odanost izrazito imućne poslovne elite i vojske koja dominira politikom putem čestih pučeva.

Kraljevsku porodicu štiti i jedan od najstrožih zakona na svijetu o vrijeđanju časti veličanstva koji predviđa do 15 godina zatvora za svaku uvredu upućenju kralju, kraljici, nasljedniku ili regentu. Taj zakon onemogućuje svaku otvorenu raspravu o ulozi kraljevske porodice i podstiče autocenzuru tajlandskih medija.

(Autor: Avaz)