Novi zastupnici preuzeli mandate u Skupštini USK-a, konstituirajuća sjednica prekinuta

Klix.ba

Nakon što je 28 novoizabranih zastupnika položilo zakletvu i preuzelo certifikate, konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) je prekinuta.
“Jedan od razloga prekida današnje sjednice je taj što od Centralne izborne komisije (CIK) BiH čekamo dokument o popuni Doma naroda. Također, imamo i informaciju da su gradonačelnici Bihaća i Cazina odustali od mandata u Skupštini USK, pa zato čekamo i da Centralna izborna komisija dodjeli dva mandata zastupnicima s liste Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) i Pomak zajedno. Kada to sve kompletiramo, nastavit ćemo gdje smo stali”, rekao je predsjedavajući Skupštine USK Rasim Pajić.

Izrazio je nadu da će u međuvremenu političke partije koje participiraju u kantonalnoj skupštini dogovoriti većinu.

U novom skupštinskom sazivu najviše zastupnika ima Stranka demokratske akcije (SDA) – devet, dok jednog manje zastupnika ima koalicija Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) i Pomaka zajedno. Četiri zastupnika ima Socijaldemokratska partija (SDP), a tri Laburistička stranka. Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) imaju po dva. Nezavisni blok (NB) i Naša stranka po prvi put participiraju u skupštinskom sazivu USK-a sa po jednim zastupnikom.

Zikrija Duraković iz koalicije A SDA i Pomaka zajedno izrazio je optimizam kada su u pitanju pregovori.

“Pregovori su u toku, a mi smo optimisti da će se u što skorijem roku uspjeti finalizirali sporazum o budućem djelovanju. Mi se nadamo da će to biti u istom ovom kapacitetu, koji podržava aktuelnu Vladu USK”, dodao je Duraković.

Jasmin Musić iz Stranke demokratske akcije je rekao kako je rano govoriti o potencijalnim koalicionim partnerima te da u SDA smatraju da je ovom kantonu dosta manjinskih vlada, odnosno nestabilnosti i neizvjesnosti.

“Sačekat ćemo ishod pregovora koje s ostalim političkim strankama vodi centrala SDA u Sarajevu. Siguran sam da ćemo doći do kvalitetnog rješenja i za Unsko-sanski kanton, te da ćemo nastaviti raditi na stabilizaciji i svemu onom što smo počeli u proteklom mandatu, u izuzetno teškim okolnostima”. ustvrdio je Musić.

S obzirom da su gradonačelnici Bihaća i Cazina, Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević odustali od osvojenih mandata, njih će u skupštinskom sazivu zamijeniti Irma Dedić i Dijana Ćemal, također kandidatkinje koalicije Stranke demokratske aktivnosti i Pomaka zajedno.

Izvor: Klix.ba1

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...