Davidu Bainu (44) sa Novog Zelanda tamošnja vlada isplatit će više od pola miliona dolara jer je nevin u zatvoru proveo 12 godina.

Bain je prvenstveno proglašen krivim za ubistvo pet članova svoje porodice, a nakon više od decenije utvrđeno je da nije kriv.

Ministrica pravde Amy Adams izjavila je kako isplata od 664.000 američkih dolara Bainu “ne predstavlja kompenzaciju” već svojevrsnu nagradu tom zatvoreniku jer “nije umio dokazati svoju nevinost iako se teretio za pet ubistava”.

Novac, kako je istakla ministrica, predstavlja “vrijeme” koje je Bain utrošio tokom 12 godina.

– Riječ je o jednom od najkomplikovanijih sudskih slučajeva koji nas je zadesio u zemlji, rekla je Adams dodajući da je Bain prihvatio isplatu kao “punopravno i konačno rješenje”.

Cijeli slučaj započeo je 1994. godine kada su Bainova majka, otac i troje braće i sestara pronađeni mrtvi u zajedničkoj kući. Policija je imala dva osumnjičenika: Baina i njegovog oca Robina Baina za kojeg se vjeruje da je počinio samoubistvo.

David je osuđen za ubistva 1995. godine da bi 12 godina kasnije, sud ukinuo presudu te naložio pokretanje novog postupka. Bain je pušten uz kauciju 2009. godine i nakon tromjesečnog suđenja oslobođen je svih optužbi.

On je kasnije od vlasti tražio kompenzaciju zbog vremena koje je proveo u zatvoru. javlja Anadolija.

/Oslobođenje