Crnogorski Institut za javno zdravlje registrirao je ponedjeljak pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su tri novozaražene osobe povezane sa postojećim slučajevima pa je u toj zemlji sada ukupno 27 zaraženih.

“Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori nalaze se 5.863 osobe, a u institucionalnim karantenama se prema izvještaju ministarstva unutarnjih poslova nalaze 763 osobe“, saopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

U nedjelju je u Kliničkom centru Crne Gore od posljedica koronavirusa preminuo šezdesetpetogodišnji muškarac iz Herceg Novog i to je prva žrtva pandemije u toj državi.

Od ponedjeljka su u Crnoj Gori na snazi nove mjere koje obavezuju sve vjerske zajednice „da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana“.

Kako je pojašnjeno iz crnogorske vlade razlog za uvođenje te mjere je činjenica da je u nedjelju u vjerskim obredima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori prisustvovalo oko 1350 vjernika.

Crnogorska policija do danas je sankcionirala 60 osoba koje su prekršile mjere koje je u cilju sprečavanja širenja koronavirusa donijelo Nacionalno koordinacijsko tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

-38 osoba je procesuirano zbog otvaranja ugostiteljskih objekata i njihovog rada, osam zbog kršenja rješenja o samoizolaciji dok je 14 osoba procesuirano jer su u automobilu prevozili više odraslih osoba, organizirali veće skupove ili nisu držali socijalnu distancu“, saopćio je za portal CDM Aleksandar Bošković iz crnogorske policije. 

Crnogorska vlada i prije pojave prvog slučaja koronavirusa zabranila je javna okupljanja, te zaustavila nastavu u svim obrazovnim ustanovama.


Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, zabranjen je ulazak strancima i zaustavljen međunarodni promet putnika. Također je obustavljen taksi i javni autobusni i željeznički saobraćaj, te su zatvoreni svi frizerski i kozmetički saloni i stomatološke ordinacije. 

Svi zaposleni su pozvani da rade od kuće, dok su roditelji koji imaju djecu mlađu od 11 godina dobili plaćeni dopust.

Na računu za donacije koji je otvorila crnogorska vlada već je preko 2 miliona eura.

Do 23. marta od 483 donacije iz zemlje i inostranstva prikupljeno je 2.224.140,34 eura”, navodi se u saopćenju crnogorskog Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti. 

Pored novca, brojne firme, uspješni sportisti i privrednici iz dijaspore kupovali su respiratore za bolnice u Crnoj Gori.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Novih pet slučajeva zaraze u Crnoj Gori / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.