NOVINARSKA AKADEMIJA 2018.: Uloga medija u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH


Udruženje BH novinari, uz podršku američke Ambasade u BiH, organizovali su Novinarsku akademiju 2018., u prelijepom ambijentu Boračkog jezera u Konjicu.

Prvi modul Akademije održan je od 31.maja do 4.juna, a okupio je 20 mladih novinara i studenata novinarstva. Mlade nade su došle iz cijele naše zemlje, a svi sa istim ciljem – edukovati se na temu “Uloga medija u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH”.

Predavanje su im održali stručnjaci iz raznih segmenata novinarstva, koji su ih podučavali o: izvještavanju o različitostima, ljudskim pravima u medijima, suočavanju sa prošlošću, o standardnima fer i objektivnog izvještavanja o osjetljivim temama vezanim za rat i zločine, o postupku dokumentovanja ratnih zločina, a kroz razne vježbe su naučili kritički analizirati medijske sadržaje.

Također su studenti kroz projekcije filmova i diskusije proširili svoje vidike, stekli korisno znanje i iskustvo, a samim tim i prijateljstvo. O različitostima su ponajbolje mogli vidjeti među sobom, jer su upravo svi različiti, bilo po vjeri, naciji i sl. Ali ono što je sigurno jeste da ih sve veže jedna ljubav – novinarstvo. Složili su se da je neophodno iznijeti i svjedočiti istinu, širiti mir i toleranciju, te da inspiraciju treba pronaći u mudrosti koja kaže da trebamo biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu.

Ovakve edukacije su odličan način za profesionalnu izobrazbu mladih novinara, jer su oni ti koji će svojim izvještavanjima kreirati sliku i uticati na društvo, te je ovo odličan vid slanje poruke o miru i zbog toga treba isticati ovakve pozitivne priče ali i podržavati slične ideje, koje će se, sigurni smo, nastaviti i dalje.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...