Serbian Army soldiers march in front of a WWII monument during a memorial ceremony at the military cemetery in Belgrade on October 20, 2009. Dmitry Medvedev is paying the first official visit of a Russian president to Serbia in order to strengthen political and economic ties with Moscow's key ally in the Balkans. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Vojska Srbije preventivno je podigla borbenu gotovost na cijeloj teritoriji zbog tenzija na Kosovu i Metohiji, pišu “Večernje novosti”.

“Novosti” dodaju i da su bezbjednosne službe pojačale svoje aktivnosti kako bi se preduprijedili navodni planovi vlasti u Prištini da izazovu nemire u, ali i djelovanje pojedinih krugova u Srbiji koji, kako se navodi, lažnim vijestima unose nemir među srpsko stanovništvo sjeverno i južno od Ibra.

Juče je zasjedao Savet za nacionalnu bezbjednost poslije koga je direktor kancelarije za Kosovo Marko Đurić izjavio da je Srbija “sistemski oslabljena lažnim optužbama za scenarije protiv svog naroda na Kosovu”, koje su, kako kaže, izgovarali razni politički i vjerski predstavnici.

Naveo je i da se od organa bezbjednosti očekuje pojačano djelovanje jer je u pitanju, kako kaže, “deo organizovanog scenarija u koji su umešane i strane službe”.

Situacija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice je od jutros mirna i bar se na ulicama ne može primijetiti nikakva napetost, javlja reporter N1 Nenad Božović.

Jedinice Kfora su, kako kaže, i dalje na jezeru Gazivode, a iz te vojne misije navode da je riječ o redovnim aktivnostima koje nemaju nikakve veze sa navodnim planiranim zauzimanjem tog jezera od strane vlasti u Prištini.