Sada je pravo vrijeme da pripremite svoje tijelo i um za zimsko razdoblje, a “Mind Body Green” magazin je ispitao stručnjake za zdravlje i nutricioniste kako se oni pripremaju za zimu. Većina savjeta koje su dobili tiču se prehrane koja je vrlo bitna u zimskim mjesecima jer bismo trebali birati namirnice i jela koja zagrijavaju naš organizam.

1. Počnite uvoditi toplu hranu i vitamine

Da biste se pripremili za zimsko razdoblje, bilo bi dobro da uvodite namirnice koje će vas ugrijati i koje su nutritivno bogate. Također, mogli biste upisati jogu, svaki dan napraviti toplu kupku i uzeti vitamine kao mjeru opreza. Višak sna vam, također, može pomoći da se ne razbolite.

2. Pripremite zimske recepte

Najbolje bi bilo da unaprijed označite neke recepte hrane koju ćete pripremati, a za koju ste sigurni da će vas ugrijati. Ono što će vas sigurno ugrijati su razne supe, čajevi i topla zobena kaša s raznim varijacijama.

3. Iskoristite posljednje zrake sunca

Jako dobra priprema za zimu je da iskoristite posljednje zrake sunca i dobijete zdravi ten, a što je najvažnije – određenu dozu vitamina D koji je vrlo bitan kako vas ne bi uhvatila zimska depresija. Opekline od sunca su opasne, ali u ovo doba ih zasigurno nećete dobiti.

4. Napravite zalihe supe

Jedna od dobrih priprema za zimu je skladištenje supa koje mogu biti od povrća ili od mesa, ali ono što je dobro kod takve vrste pripreme je da možete skladištiti supe s povrćem koje zimi nije dostupno. Zamrznite supe bogate proteinima i vaš organizam će vam biti zahvalan.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.