Nacionalna meteorološka služba upozorava da bi ovo toplotno razdoblje moglo potrajati i sutra, stvarajući izazove za stanovnike i okoliš.

U glavnom gradu Novog Južnog Walesa, Sydneyju, temperatura se popela na iznenađujućih 34.2 Celzijeva stepena na aerodromu Kingsford Smith. Ovo je više od 12 stepeni iznad uobičajenog prosjeka za septembar, prema podacima Zavoda za meteorologiju. Stanovnici su se suočili s neobično toplim vremenom koje nije karakteristično za ovaj dio godine.

ZA SVE “KRIVE” EL NINO

Ova neuobičajena vrućina povezana je s vremenskim fenomenom poznatim kao El Niño, koji se očekuje da će se ojačati između septembra i novembra. To će rezultirati toplijim i sušim uvjetima širom Australije. Meteorološki zavod je objavio da je ovo toplotno razdoblje koje je rano stiglo u mnogim dijelovima zemlje “vrlo neuobičajeno za septembar”.

Najnovije prognoze ukazuju da će se temperature i dalje povećavati od nedjelje do utorka, s očekivanjem da će biti između 8 i 16 stepeni Celzijusa iznad prosjeka za ovo doba godine. Ova situacija izaziva zabrinutost zbog potencijalnih problema s toplotnim udarima, sušom i požarima, a vlada i lokalne vlasti pažljivo prate situaciju kako bi osigurale sigurnost i dobrobit stanovništva.

Rekordne septembarske dnevne i noćne temperature očekuju se od nedjelje do četvrtka u unutrašnjosti Južne Australije, Novog Južnog Walesa i sjeveroistočne Victorije – dodaju.

El Nino može potaknuti ekstremne vremenske prilike, od šumskih požara do ciklona i dugotrajne suše, a australske vlasti već upozoravaju na povećane rizike od šumskih požara ovog ljeta.

SVE VEĆI IZAZOVI

Sydney, jedan od najživahnijih gradova Australije, suočava se s gustim dimom ovih dana. Ovaj prizor podsjeća na izazove koji su postali sve češći i ozbiljniji u Australiji u posljednjim godinama.

Na plaži Bondi, jedna od najpoznatijih plaža u Sydneyju, stanovnica Bella Callaghan izražava svoju zabrinutost zbog nadolazećih vrućih mjeseci.

Gledajući ovaj dim, ne mogu se ne zapitati koliko će vruće i suho biti u narednim mjesecima – rekla je Bella.

Trebat ćemo vrlo jaku kremu za sunčanje – rekla je.

Još jedna mještanka Danielle Vangou bila je zabrinuta za trkače na maratonu u Sydneyju, koji se treba održati sutra. “Mislit ću na njih sutra dok budem ovdje na plaži, ali za njih će sigurno biti teško pa se nadam da će imati malo odmora”, kazala je.

Posljednje dvije sezone požara u Australiji bile su mirne kada se proede s katastrofalnim “crnim ljetom” šumskih požara 2019.-2020. koji su uništili područje veličine Turske i usmrtili 33 osobe.

(E.F.)

The post OBARAJU SE TEMPERATURNI REKORDI: U AUSTRAIJI ZABILJEŽENE NEUOBIČAJENE PROLJETNE VRUĆINE first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)