Ruanda Arhiv
Obilježavanje 25 godina od genocida u Ruandi

Ceremonijama će prisustvovati desetak lidera uglavnom iz afričkih zemalja

Autor: Srna

U Ruandi danas počinje obilježavanje 25 godina od genocida nad 800.000 pripadnika plemena Tutsi. 

Tim povodom od danas počinje stotinu dana žalosti za ubijenim, a predsjednik Ruande Pol Kagame zapaliće plamen sjećanja u Memorijalnom centru u Kigaliju, gdje je sahranjeno oko 250.000 žrtava, uglavnom iz plemena Tutsi.
 

U Kigaliju je sahranjen samo dio ubijenih u napadu plemena Huta, koji su počeli smrtonosnu kampanju 7. aprila 1994. godine dan nakon atentata na predsjednika Džuvenala Habjarimane, koji je bio Hut. 

Ubistva su trajala do 4. jula kada je Kagame, koji je bio na čelu Patriotskog fronta Ruande, ušao u Kigali. 

Ceremonijama će prisustvovati desetak lidera uglavnom iz afričkih zemalja, a u ime Belgije, nekadašnjeg kolonijalnog vladara, počast žrtvama odat će premijer Šarl Mišel (Charles Michel). 

Komemoracijama neće prisustvovati francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel macron), a Pariz će predstavljati poslanik Erv Bervil, porijeklom iz Ruande.
 

Ruanda optužuje Francusku za saučesništvo u genocidu, jer je, kako se navodi, podržavala vladu predvođenu Hutima i pomogla počiniocima genocida da pobjegnu. 

Pariz je negirao krivicu, ali je 2010. godine tadašnji predsjednik Nikole Sarkozi (Nicolas Sarkozy) priznao da je Francuska tada imala pogrešne procjene. 

Makron je nedavno imenovao stručni tim koji će istražiti postupke Francuske u vrijeme genocida u Ruandi. 

(Autor: Avaz)