OBILJEŽENA 22. GODIŠNJICA UTEMELJENJA 101. PUKOVNIJE HVO „ANTE KNEŽEVIĆ KRPE“


Udruga nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Unsko-sanskog kamntona (HVO USK) sa Koordinacijom braniteljskih udruga HVO Bihać obilježila je danas 22. godišnjicu utemeljenja 101. pukovnije „Ante Knežević – Krpe“, u čijim je redovima poginulo 45 pripadnika, a u Hrvatskom vijeću obrane živote za slobodu BIH položila su 72 pripadnika.

Obilježavanje 22. godišnjice 101. pukovnije počelo je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobu pokojnog Ante Kneževića – Krpe na groblju u Vrkašiću, a nastavljeno svetom misom za sve poginule i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-obilježju u Kraljama. Misu je služio župnik bihaćki fra Anto Zrakić u crkvi Gospe od Anđela u Kraljama.

Delegacije Udruge nositelja ratnih odličja i Koordinacije braniteljskih udruga HVO Bihać, gradskih organizacija HDZ BIH i HDZ 1990, te gradske uprave Bihaća položile su cvijeće i upalile svijeće na spomen-obilježju u Kraljama. Učinila je to i majka poginulog Ante Kneževića – Krpe, Milka Mara Knežević, kojoj je za odbranu ideje Bosne njenom sinu posthumno dodijeljena zahvalnica Odreda za specijalna djejstva 5. korpusa Armije RBIH.

Nekadašnji ratni komandant Franjo Grgić je u svom obraćanju naglasio kako je 101. pukovnija formirana prije 22 godine u Kasarni „Zrinjski“ Grmeč kao izraz volje hrvatskog naroda koja je iz bojne prerasla u pukovniju. Njeni pripadnici branili su zonu odgovornosti dugu 42 km i s pripadnicima Armije RBIH odbranili grad Bihać. Sjećanje na formiranje 101. pukovnije HVO-a s bihaćkim Hrvatima podijelio je i Smail Toromanović, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

On je podsjetio da je gradska uprava u protekle tri i po godine u mjesne zajednice s većinskim hrvatskim stanovništvom uložila više od 600.000 KM u različite infrastrukturne projekte, za pomoć crkvi, knjižnici i udruženjima građana, a do kraja ove godine uložit će još 400.000 KM.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...