Obilježena 24.godišnjica formiranja čete Sokolac TO BiH


U prisustvu mještana, ratnih komadanata i predstavnika gradske uprave Bihaća u bihaćkoj mjesnoj zajednici Sokolac, danas je održana svečanost povodom obilježavanja 24. godišnjice od formiranja čete Teritorijalne odbrane Sokolac. O ratnom putu ove jedinice govorili su prvi komadanti čete TO Sokolac, predstavnici Savjeta MZ Sokolac, Senad Šarganović, ratni komadant 501. Slavne brigade i Smail Toromanović, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

“ I danas 24.godine od formiranja čete Sokolac TO BiH raduje me činjenica da smo se okupili u velikom broju i da nismo zaboravili naše suborce koji su dali živote za državu BiH. “- kazao je Šarganović.

Obraćajući se prisutnim mještanima MZ Sokolac i nekadašnjim borcima Armije R BiH iz ove mjesne zajednice, Smail Toromanović, Savjetnik gradonačelnika Bihaća, istakao je da su hrabri borci iz MZ Sokolac pokazali u najtežim trenutcima u odbrani grada Bihaća, kako se herojskom borbom zaustavlja daleko nadmoćniji agresor.

“Vi ste pokazali u ratu kako se bori za državu Bosnu i Hercegovinu i svoj grad , a mi koji danas obnašamo vlast u gradu Bihaću, pokazali smo u poslijeratnom periodu konkretnim projektima u MZ Sokolac ukupne vrijednosti preko pola miliona KM , te pomoći demobilisanim borcima , da nismo zaboravili ovu mjesnu zajednicu i njegove stanovnike. Uvijek može više i bolje, ali smo učinili maksimum napora i u protekle tri godine na inicijativu gradonačelnika Galijaševića uradili puno u MZ Sokolac kako bi poboljšali uslove za život svih mještana “-kazao je Toromanović.

Prije 24 godine, 19. aprila 1992. godine, kao jezgro obrane ovoga kraja formirana je Četa TO Sokolac koja je bila u sastavu Odreda TO Centar pri Općinskom štabu TO Bihać. U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata 31 pripadnik čete poginuo je u odbrani grada i države BiH, dok je 91 pripadnik lakše ili teže ranjen. Nakon svečanosti, delegacija grada Bihaća zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja položila je cvijeće na centralno šehidsko spomen-obilježje i učenjem Fatihe i minutom šutnje odala počast poginulim borcima.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...