U organizaciji MZ Ostružnica, OO RVI i Općine Bosanska Krupa jučer je obilježena 26. godišnjica bitke za mostobran kojom je 1994. godine prvi put oslobođena Ostružnica, Kutanja, Badić.

Za razliku od ranijih godina kada je organiziran marš stazom dugom jedanaest kilometara, zatim sportski, vjerski i kulturni program uz obraćanje zvanica, historijski čas, ovaj put je zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, upriličen samo obilazak spomen-obilježja na Ostružnici gdje su delegacije Općine Bosanska Krupa, Općinskog vijeća, pojedinih političkih partija i mještani položili cvijeće i proučili Fatihu.

Svi su se zajedno prisjetili doprinosa bužimskih vitezova i junaka bosanskokrupskle slavne brigade, kao i ratnog sastava MUP-a, Policijske stanice Bosanska Krupa, te odali dužno poštovanje braniocima i oslobodiocima Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, krajem oktobra 1994. godine borci i starješine 505. viteške brdske brigade u sadejstvu sa jedinicama 511. slavne i prištapskim jedinicama 5. korpusa Armije BiH forsirali su rijeku Unu u namjeri da što dublje prodru u okupiranu teritoriju i dalje uspostave mostobran te se spoje sa jedinicama 5. korpusa koje su napredovale iz pravca Velikog Radića prema Bosanskoj Krupi.

Forsiranje rijeke do tada je bila velika nepoznanica za sve borce i starješine 505. viteške ali su tada dokazali da se mudrim vođenjem i dobrim planiranjem mogu ostvariti ciljevi koje je do tada bilo teško i zamisliti. Prilikom prodora u dubinu okupirane teritorije agresoru su naneseni ogromni gubici u živoj sili, komandnom kadru i materijalno-tehničkim sredstvima.

Operacije na platou Ostružnice trajale su nekoliko dana a potom su se jedinice 5. korpusa zbog strateških odluka i nemogućnosti napredovanja iz drugog pravca napada, morale povući na lijevu obalu Une u reonu Mašića kod Bosanske Krupe. U tim borbenim dejstvima smrtno su stradala 23 borca 505. viteške motorizovane brigade. Dan kada je forsirana rijeka Una obilježava se kao značajan datum u Bosanskoj Krupi.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.