Danas je u Bihaću svečano obilježena 28. godišnjice od osnivanja HVO regije Bihać. Ustrojeno odlukom OO HDZ BiH Bihać 25.5 1992. godine, HVO je zajedno s pripadnicima 5. korpusa Armije R BiH i MUP-a branilo i obranilo nekadašnji Bihaćki okrug danas USK.

U toj borbi HVO regije Bihać je imalo 72 poginula, oko 250 lakše i teže ranjenih i 3 nestala branitelja. Do 16.4.1994. HVO je bilo ustrojen na nivou bojne, a nakon toga na nivou pukovnije.

Na današnjoj svečanosti, koja je zbog pandemije korona virusa bila nešto skromnije od predhodnih godina, pored predstavnika braniteljskih udruga sudjelovali su i predstavnici javnog i političkog života. U ime svih braniteljskih udruga HVO svečanosti obilježavanja 28. godišnjice osnivanja HVO regije Bihać prisustvovao je Mladen Begić, ministar za pitanja branitelja Zapadno-hercegovačkog kantona. U ime HDZ BiH svečanosti su prisustvovali predstavnici gradskog i kantonalnog odbora ove stranke u čije ime se obratio dr.sc Franjo Jurić. Čestitku je uputio i predsjednik FBIH Marinko Čavara.

Biscani.net / Foto: Rtvusk