Screenshot
Objavljeni ekskluzivni snimci Srpskog radija Mostar s početka agresije: Okupirani dio nazivali slobodnom teritorijom

Objavili i proglas Srpske općine Mostar iz maja 1992. godine

Autor: A. Ču.

Dugogodišnji novinar i voditelj informativnih emisija Sanel Kajan objavio je ekskluzivne snimke Srpskog radija Mostar iz 1992. godine, koji svjedoče o početku rata na području ovog grada 

– Nakon što su jedinice JNA i paravojne srpske snage okupirale istočnu obalu Neretve i nasilno preuzeli predajnike na planini Velež, te ih preusmjerili na RTV Beograd, oglasio se i Srpski radio Mostar. Objavljivali su i vijesti o navodnim pokoljima srpskog stanovništva na mostarskom području, a okupirani dio grada nazivali oslobođenom teritorijom – napisao je Kajan.

Srpski radio Mostar objavio je i proglas Srpske opštine Mostar iz maja 1992. godine u kojem se, između ostalog navodi: “Područje nekadašnjeg grada Mostara, koje se prostiralo u dolini Neretve, na njenoj istočnoj strani, sada je teritorija Srpskog Mostara koji se nalazi u RS u sastavu srpskih zemalja: Srbije, Crne Gore, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske. Opština Srpski donijela je i naredbu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi. Sva imovina na teritoriji Srpskog Mostara od sada je vlasništvo opštine. Srpski organi vlasti će odlučivati o njenoj namjeni”.

(Autor: Avaz)