Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović izjavio je za Fenu da je danas, četiri dana nakon svjedočenja oboljelih građana u Parlamentu BiH o korištenju kanabisa u medicinske svrhe, u Banjoj Luci imao sastanak sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem te da je neupitna njegova podrška legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.    

Magazinović je kazao da su razgovarali o tome na koji način je to najbolje napraviti  te da su se dogovorili da se angažiraju u pravcu iznalaženja najbržeg pravno neupitnog modela, svjesni činjenice da najteže oboljele građane ne interesira politički dio kako će se doći do legalizacije ovih medikamenata, već da se to desi što je prije moguće.

– Prepoznao sam u ministru Šeraniću razumijevanje i njegovo shvatanje da se nema baš previše vremena za gubiti i da treba konkretno djelovati kako najugroženiji, teško oboljeli građani ne bi više bili u situaciji da svoje pravo na zdravlje ostvaruju, praktično, na nelegalan način – naveo je Magazinović.

Napomenuo je da se u međuvremenu desilo da je i Rezolucija Evropskog parlamenta, koja, također, afirmira korištenje kanabisa u medicinske svrhe, dala svoje rezultate i u drugim državama, „tako da se ovim, na neki način, BiH samo pridružuje velikom broju zemalja koje su omogućile i ovu vrstu medikamenata svojim građanima, nikako ne sporeći sve ostale medicinske metode liječenja pojedinačnih bolesti“.

Magazinović ističe da u svemu ovome ne postoji političko neslaganje u vezi s ovom temom, za razliku od brojnih drugih tema u našoj političkoj zbilji.

Naveo je i pozitivan stav Agencije za lijekove BiH, farmaceutskih komora RS i Federacije BiH, neupitnu podršku entitetskih ministarstava zdravlja, Ministarstva sigurnosti na državnom nivou, kao i Ministarstva civilnih poslova BiH.

– Dobra strana priče je da se svi slažu oko ovoga, sada samo to treba operacionalizirati da ovo ne bi postao jedan projekt koji traje duži niz godina, jer se radi o specifičnoj materiji. Oni koji čekaju rezultat rada onih koji primaju plaću da to omoguće građanima, nisu baš u stanju da čekaju godinama – naglasio je Magazinović.

Dodao je kako je najvažnije da postoji dobra volja i „da su ljudi spremni da tražimo način koji je najbrži“.

Podsjećanja radi, Magazinović je prije četiri dana, u saradnji s Udruženjem “KanaBiH”, organizirao u Parlamentarnoj skupštini BiH događaj pod nazivom “Bolje ilegalno živ nego legalno mrtav“, gdje su prisutni mogli čuti neka od svjedočenja o liječenju osoba oboljelih od najtežih bolesti, koje su, koristeći ulje kanabisa, uspjele značajno popraviti svoje zdravstveno stanje. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba