Obrazovanje djece migranata

Federalna.ba

Još se ne zna kada će djeca migranata iz Sedre sjesti u đačke klupe. Naime, sva djeca koja borave duže od 2 mjeseca u BiH, po zakonima ove zemlje imaju pravo biti uključena u obrazovni sustav. Pravo na obrazovanje jedno je od temeljnih ljudskih prava i međunarodni standard. No, naišlo se na negodovanje lokalnih zajednica.

Mjesecima je Bihać bio primjer čovječnosti na djelu. Vijest da u bihaćkom naselju Brekovica ne žele djecu migranata u svojoj osnovnoj školi izazvala je nevjericu. I negodovanje.

“Pričati o tome da im se onemogući školovanje – to su stvari koje ne podržavam, o kojima čak ne želim ni da razgovaram”, kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

No, razgovara se, već danima. I danas, na sastanku Vijeća roditelja Osnovne škole Brekovica, ali nisu dopustili snimanje nego će zaključak iznijeti tek kad imenuju svog predstavnika.

A evo kako je počelo. Još od početka školske godine Ministarstvo obrazovanja USK-a i UNICEF rade na uspostavi okvira kako bi djeca migranata iz Sedre ostvarila pravo na obrazovanje. Nedavno je sačinjen spisak škola u kojima bi mogla biti organizirana nastava, među njima i ona u Brekovici. Uslijedio je sastanak s roditeljima.

Kako ističe Amra Ćehić, ravnateljica OŠ Brekovica, jedan dio roditelja bio je za, jedan dio je negodovao.

“Brekovčani nemaju ništa protiv te djece, ali zar je toliko teško odgovoriti na pitanje koliko će djece doći u Brekovicu, da li postoje neki mehanizmi ograničenja dolaska te djece, da li će ih sutra doći još 10, 15 ili 20, da li će s tom djecom dolaziti njihovi roditelji…”, naglašava Sead Ćehić, predsjednik Savjeta MZ Brekovica.

Iskustva zemalja u regiji koje već imaju iskustva s migracijama ipak ulijevaju optimizam.

“Na početku su roditelji djece koja idu u Srbiji bili jako zabrinuti, ali sad misle da je to jako pozitivno iskustvo i za njihovu djecu, koja se uspiju povezati s djecom koja dolaze iz drugih regija – i nemaju apsolutno nikakvih problema”, tvrdi Peter Van der Auweraer, šef regionalnog ureda IOM-a za Zapadni Balkan.

Ministarstvo obrazovanja USK-a je moglo nastavu organizirati i u Sedri, ali su se vodili drugačijom praksom.

“Princip je bio da ta djeca osjete školu. Da oni vide šta je školska ustanova, da vide drugu djecu, da komuniciraju…”, objašnjava Damir Omerdić, ministar obrazovanja USK-a (ASDA).

Kako sada stvari stoje, neće još neko vrijeme., jer nitko ne zna kada će doći do rješenja ovoga problema.

Izvor: Federalna.ba17

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...