OBRAZOVANJE U USK: Povećanje troškova za plate, moguća revizija ugovora uposlenih

cazin.net

U Vladi USK-a su zabrinuti podacima o povećanju troškova za plate u obrazovnom sektoru. Iako se često spominje kako je na našem kantonu zadnjih godina prisutno raseljavanje stanovništva i kako je u školskim klupama sve manje učenika, podaci o povećanom broju zaposlenih u obrazovnom sistemu na teret kantonalnog budžeta, zabrinjavaju Vladu. Tim povodom premijer Unsko-sanskog kantona, Husein Rošić zajedno sa ministricom finansija Zlatkom Šepić i ministrom obrazovanja nauke, kulture i sporta, Muhamedom Ramićem održao sastanak sa direktorima predškolskih, osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova.

Pretpostavlja se, da je pored neophodnih dodatnih zapošljavanja uslijed bolovanja i slično, u obrazovni sektor zapošljavano više nego je potrebno i bez odobrenja ministarstva obrazovanja. Od sljedeće godine se u uvodi pravilnik po „Bečkim standardima“ za bolju kvalitetu obrazovanja, gdje će morati doći do promjena u obrazovnom sistemu i do rezova u pogledu smanjenja zaposlenih. Premijer Rošić će tražiti od direktora škola da dostave podatke o zapošljavanjima u prethodnom periodu i ugovore za navedena zapošljavanja.

Samo za ovu godinu, ovakvim načinom rada, budžet bi bio opterećen sa dodatnih 2 miliona KM. To bi se na kraju riješilo rebalansom budžeta kako se ne bi odrazilo na kvalitetu obrazovanja. Za sljedeću godinu bi pravili novo planiranje i rezove troškova.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...