Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje u januaru 2020. godine obustavio je isplatu 2.379 penzija za korisnike koji žive van granica BiH.  

Kao i svake godine, oni su na adresu Federalnog zavoda PIO morali dostaviti potvrdu o životu, što je, kako ističe Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću, uobičajena praksa u svim zemljama Evrope.

U januaru su obustavljene isplate za 1.149 penzionera koji žive u Njemačkoj, 610 u Austriji, 142 u Australiji, 192 u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Penzioneri iz BiH koji, primjerice, dobivaju njemačku penziju također su u obavezi tamošnjem fondu svake godine dostaviti potvrdu o životu. Ovo je uobičajena praksa i vjerujemo da će penzioneri koji su eventualno zaboravili popuniti obrazac to učiniti što prije. Nakon toga obaveza Zavoda je da im retroaktivno isplati penzije – zaključuje Lizde.

U januaru nije obustavljena isplata penzija za korisnike koji žive u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.  

No, ako ne dostave neophodnu potvrdu o životu, i oni će se naći na listi onih koji neće dobiti penzije.

Potvrda o životu se na adresu Federalnog zavoda PIO dostavlja svake godine do kraja decembra, a obrazac se može preuzeti na oficijelnoj web-stranci Zavoda.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Obustavljena isplata za 2.379 penzionera koji žive u inozemstvu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.