Turska je danas pojačala kontrolu na javnim mjestima, dan nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) nametnuo upotrebu maski za lice kako bi suzbio pandemiju koronavirusa.

Turska je do sada zabilježila 425 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom i skoro 21.000 infekcija, od kojih je većina zabilježena u Istanbulu, prenosi AFP službene podatke.

– Od subote, svi koji izlaze u trgovine ili tržnice, moraju nositi masku za lice – rekao je Erdoan, pozvavši građane da drže udaljenost od “tri koraka” jednih od drugih. 

Na istanbulskoj pijaci, koja je otvorena svake subote, službenici su mjerili temperaturu kupcima na ulazu. Veli Jildirim (Yildirim, 50), koji prodaje povrće, tvrdi da su mjere došle “prekasno”. 

– Mi smo posljednji u poređenju s ostatkom svijeta. Čak i to nije dovoljno, trebalo bi da postoji potpuno “zatvaranje” u Istanbulu – rekao je Jildirim za AFP.

Kao dio mjera poduzetih u cijeloj zemlji, vlasti su obustavile međunarodne letove, izdale zabranu kretanja za osobe mlađe od 20 i starije od 65 godina i zatvorile škole.

Erdoan je u petak, također, rekao da se u 31 grad tokom narednih 15 dana vozilima više neće moći niti ući niti izaći, uključujući Istanbul. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Obustavljeni međunarodni letovi, vozilima se u 31 grad neće moći ni ući ni izaći / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.