Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je očekivao da aktuelni predsjedavajući Denis Zvizdić podnese ostavku na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara, a ne da u javnost iznosi lažne optužbe o tome da SNSD navodno blokira rad Parlamenta BiH. 

– U svakoj normalnoj zemlji apsolutno su nespojive čelne funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. I po Ustavu BiH te funkcije su nespojive i to je jasno svima, osim Denisu Zvizdiću i njegovom stranačkom šefu Bakiru Izetbegoviću – rekao je Košarac Srni komentirajući optužbe Zvizdića da SNSD blokira formiranje komisija i rad Parlamenta BiH.

Prema njegovim riječima, Zvizdić bi trebao pročitati Poslovnik Predstavničkog doma i tamo pronaći odgovor na pitanje ko zaista blokira formiranje i rad zajedničkih institucija u skladu s Ustavom i zakonima BiH.

– Stalne komisije i zajednička radna tijela oba doma Parlamenta, a pogotovo rukovodstva tih komisija, ne mogu se birati ako se ne zna ko u Parlamentu BiH čini vlast, a ko opoziciju. Normalno je i logično da predstavnici vlasti čine rukovodstva najznačajnijih komisija, dok zakon propisuje da predstavnik opozicije bude na čelu Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom. To bi neko trebalo da objasni Zvizdiću i njegovoj stranci, koja u Predsjedništvu BiH uporno krši Ustav i zakone jer blokira imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara – pojasnio je Košarac. 

On je dodao da odgovor na pitanje ko u Parlamentu BiH predstavlja vlast, a ko opoziciju može da se dobije jedino glasanjem o potvrđivanju imenovanja predsjedavajućeg, te ministara i zamjenika u Vijeću ministara.

On je poručio Zvizdiću da institucije Republike Srpske i SNSD odavno ukazuju na ogromnu štetu koju, zbog neformiranja novog Vijeća ministara, trpe svi građani BiH. 

– Nadamo se da će SDA odustati od takve politike i da će, imenovanjem novog predsjedavajućeg Vijeća ministara, omogućiti da zajedničke institucije funkcioniraju normalno, u skladu s Ustavom i zakonima – zaključio je Košarac.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba