Na redovnoj sjednici Štaba civilne zaštite,istaknuto je da je zdravstvena situacija na području Općine Sanski Most povoljna i da se na terenu provode sve planirane i propisane mjere kada je riječ o sprečavanju širenja koronavirusa, kao i njegove prevencije.

U Sanskom Mostu nema klastera zaraze virusom Covid 19 i svi do sada testirani bili su negativni. Raspolaže se dovoljnim količinama zaštitne opreme, a u proteklih nekoliko dana dezinfekcija se provodi i na području sanskih mjesnih zajednica. Građani poštuju propisane mjere, a iz policije su poručili kako će u narednom periodu restriktivnije djelovati prema onima koji ne nose zaštitne maske.

Također, poduzeće se i rigoroznije kontrole kada se radi o društvenim okupljanjima na izletištima i sličnim mjestima, obzirom da su ranijim naredbama zabranjena okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu.
Ono što komplikuje zdravstvenu situaciju u ovome trenutku jeste blizina klastera zaraze u Oštroj Luci, kao i odluka Federalnog štaba Civilne zaštite da se lica koja prelaze preko granice, umjesto u izolatorijume, šalju u kućnu izolaciju.

I pored toga što je situacija u Sanskom Mostu povoljna i što je došlo do relaksacije određenih restriktivnih mjera, na građane se apeluju da i dalje poštuju mjere koje su na snazi. To se prije svega odnosi na socijalnu distancu, održavanje higijene te nošenje zaštitnih maski i rukavica.

Izvor:
Cazin.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.