Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović odgovorio je danas na pismo koje mu je uputio Ramiz Dugopoljac iz Novog Pazara u kojem od njega traži pomoć nakon rušenja poslovnog objekta njegove brijačnice koji se nalazio na vakufskoj parceli. 

U pismu se kaže: 

– Poštovani gospodine Dugopoljac,

Esselamu alejkum,

Primio sam Vaše pismo u kojem ste me obavijestili o nemilom događaju, rušenju Vašeg poslovnog objekta u Novom Pazaru i u kojem od mene tražite da Vam pomognem da se ispravi nepravda koja Vam je učinjena.

Prije svega moram Vam reći da sam sa zabrinutošću pratio posljednja dešavanja u Novom Pazaru. Kao reisu-l-ulema apeliram na Vas, ali i na predstavnike našeg mešihata i lokalne vlasti, a naročito na muftiju Mevluda ef. Dudića i gradonačelnika Novog Pazara, gospodina Nihata Biševca da u rješavanju svih otvorenih pitanja prije svega sačuvate mir i dostojanstvo našeg naroda.

Siguran sam da Vi, uvaženi gospodine Dugopoljac, dobro znate svetost i značaj vakufa za naš narod i našu zajednicu. Ali isto tako želim da nas sve podsjetim da je šerijatsko pravilo da se jedan zulum ne može otklanjati drugim zulumom. Obaveza sviju nas je da čuvamo hak svakog čovjeka, a hak vakufa, jetima i mazluma naročito. Rješenje treba tražiti u zaštiti svih ovih prava i ja sam siguran da ćete vi to svi zajedno u duhu islamskog bratstva i uspjeti.

S druge strane, mi ćemo zatražiti informaciju od naših organa u Sandžaku kako bismo stekli uvid u čitav slučaj rušenja ovoga objekta i kako bismo utvrdili eventualnu odgovornost.

U nadi da će se u što skorije vrijeme riješiti svi problemi nastali ovom nemilom situacijom, ja Vas, Vašu porodicu, kao i sve pripadnike Islamske zajednice u Sandžaku iskreno selamim.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Očuvati mir i dostojanstvo među Bošnjacima Novog Pazara / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.