Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od danas počinje finansirati nove lijekove koji se izdaju na recept, i to za hronične opstruktivne bolesti pluća, dok će trudnicama u potpunosti finansirati lijek “didrogesteron”, za koji su do sada morale da izdvajaju participaciju od 8 KM.

Lijek “didrogesteron”, koji se koristi za sprečavanje pobačaja i održavanje rizične trudnoće, od danas će biti na listi A, dok je do sada bio na listi B i trudnice su ga morale doplaćivati, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Iz Fonda podsjećaju da su prošle godine počeli da finansiraju lijek “utrogestan” (progesteron), koji je, također, namijenjen za održavanje trudnoće i veoma često se preporučuje u trudnoći.

Na listu B lijekova koji se izdaju na recept uvršten je prašak za inhalaciju “aklidinijum”, kao i dvokomponentni lijek za hronične opstruktivne bolesti pluća “indakaterol plus glikopironijum bromid”.

Za veći broj oboljelih od rijetkih bolesti od sutra bit će dostupniji dijetetski preparati “infantrini”, “nutrini drink”, “nutri drink”, “nutribel”, “frebini enerdži” i drugi koji su do sada o trošku Fonda mogli da koriste samo oboljeli od pojedinih rijetkih oboljenja.

Fond je uvažio prijedlog Komisije za rijetke bolesti i proširio listu lijekova koje osiguranici mogu da podižu na recept i bez doplate.

Riječ je o oboljelim od Retovog sindroma, Batenove bolesti, glutarne acidurije, Edvardsovog sindroma, te mentalne retardacije.

“Ovo je još jedan iskorak kada je u pitanju institucionalna podrška oboljelim od rijetkih bolesti jer je Fond još 2017. godine sve oboljele registrovane u Centru za rijetke bolesti oslobodio plaćanja participacije”, ističu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Iz Fonda podsjećaju da su lijekovi koji se nalaze na listi A u potpunosti dostupni o trošku Fonda za one kategorije osiguranika koje su oslobođene plaćanja participacije – djeca do 15 godina, porodilje, trudnice, stariji od 65 godina, dobrovoljni davaoci krvi koji su dali krv više od 10 puta i slično, dok oni koji nisu oslobođeni ove obaveze plaćaju participaciju 10 posto.

Za lijekove koji se nalaze na listi B svi osiguranici bez izuzetka plaćaju participaciju u iznosu od 50 odsto.

“Fond finansiranjem novih lijekova na recept potvrđuje svoj kontinuitet u smislu unapređenja zdravstvene zaštite osiguranika, posebno kada je riječ o uvođenju i finansiranju savremenih terapija koje do sada nisu bili dio obaveznog zdravstvenog osiguranja”, navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda su naglasili da su pojednostavljene brojne procedure, a zdravstvena zaštita gotovo u svim segmentima je dostupnija i kvalitetnija.

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.