Početak nove sedmice prati povratak kiše i snijega u Bosni i Hercegovini, a najviše padavina trebalo bi biti zabilježeno u ponedjeljak.

U ponedjeljak će u Bosni i Hercegovini oblačno. Očekuje se prelazak frontalnog poremećaja koji dolazi sa zapada. Usloviće padavine i pad temperature zraka u cijeloj zemlji. U nizinama ispočetka kiša, a u višim područjima snijeg. U drugoj polovini dana usljed opadanja temperature zraka i u nizinama će kiša preći u susnježicu i snijeg i to u zapadnim, centralnim i istočnim područjima.

Prognozirana količina padavina u Bosni se kreće između 15 i 30 litara po metru kvadratnom, u Hercegovini do 60 litara. Očekivana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara, na planinama i do 30 centimetara.

Najtopliji dio dana u jutarnjim satima. Očekivana temperatura zraka većinom između 4 i 10 stepeni. Sa dolaskom padavina temperatura u opadanju.

U utorak u Bosni će biti pretežno oblačno vrijeme. Slab snijeg u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini većinom pretežno vedro. Oblačno na sjeveru Hercegovine i vjetrovito u cijeloj zemlji.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2 stepeni, na jugu zemlje do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5 stepeni, na jugu zemlje do 9 stepeni.

U srijedu u Bosni će biti pretežno oblačno vrijeme. Od večernjih sati i tokom noći na četvrtak prognozira se snijeg ili susnježica, u sjevernim područjima i kiša. U Hercegovini većinom pretežno vedro. Oblačno na sjeveru Hercegovine gdje se tokom noći na četvrtak očekuje susnježica ili snijeg. Vjetrovito će biti u cijeloj zemlji.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i 0 stepeni, na jugu zemlje do 2 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 3 stepeni, na jugu zemlje od 4 do 7° stepeni

U četvrtak u većem dijelu zemlje oblačno. Umjerena naoblaka na jugu. U Bosni se većinom prognozira slab snijeg ili susnježica. U sjevernim područjima moguća je slaba kiša, a bez padavina u Hercegovini. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5 stepeni, na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni.

Izvor: Klix.ba