Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od hrvatskih nadležnih organa podatke o svjedoku iz tamošnjeg procesa za ratni zločin u Glini – Koste Danilovića, koji je na suđenju, između ostalog, rekao da je “tamo vidio sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako govori koga će ubiti”, javlja Srna.

Zbog ovih navoda Više tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet u pravcu utvrđivanja uslova i pretpostavki za krivično gonjenje zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda ili krivičnog djela, prenose beogradski mediji.

Tekst o njegovom svjedočenju objavio je portal “Telegram” 28. oktobra, koji su prenijeli i srpski mediji, što je izazvalo uznemirenje javnosti u Srbiji.

Tim povodom je Više javno tužilaštvo u Beogradu uputilo zamolnicu Hrvatskoj, u kojoj shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći traži od nadležnih hrvatskih organa da mu dostavi lične podatke svjedoka Danilovića i posebno da navedu da li je on državljanin Srbije.

Danilović je svjedočio u postupku protiv predsjednika Ratnog predsjedništva Gline Dušana Jovića, koji je 2010. godine optužen za ratne zločine na području Gline izvršene od septembra 1991. godine do aprila 1992. godine.

U prilogu zamolnice tužilaštvo je ukazalo na sve oblike izvršenja krivičnih djela izazivanje panike i nereda i davanje lažnog iskaza, za koje je, u zavisnosti od oblika, zaprijećena kazna do osam, odnosno do pet godina zatvora, piše Srna.

(avaz)