Masovnija vakcinacija građana u RS starijih od 65 godina trebalo bi da počne sutra u hali “Banjalučkog velesajma” i dok se ranije vakcinacija ove grupe građana sprovodila u nešto manjem obimu, sada će tokom jednog dana moći biti vakcinisano nekoliko stotina građana.

U Domu zdravlja Banja Luka su naveli da se prvog dana isključivo vakcinišu građani koji su pozvani na vakcinaciju protiv koronavirusa.

“Imunizacija ove prioritetne grupe Banjalučana u masovnijem obimu počinje u devet časova”, saopštili su u Domu zdravlja Banja Luka, pišu Nezavisne.

Dodali su da će sva lica starija od 65 godina koja su se prijavila za vakcinaciju protiv COVID-19 biti blagovremeno obaviještena o svom terminu vakcinacije putem timova porodične medicine, te su ih zamolili za strpljenje i razumijevanje.

Dodali su da sve mjere imaju za cilj smanjenje rizika od prenošenja virusa, kako između građana koji će dolaziti na imunizaciju, tako i među zdravstvenim radnicima i svim drugim akterima u procesu masovne vakcinacije.

“Ovo je jedini način”
V.K. iz Banje Luke, koja bi sutra trebalo da primi prvu dozu vakcine protiv virusa korona u hali “Banjalučkog velesajma”, za Nezavisne je rekla da su joj iz ambulante porodične medicine u naselju gdje živi javili da će biti vakcinisana u ponedjeljak.

“Prijavila sam se sredinom mjeseca, te su mi prije nekoliko dana javili koji dan i u koliko sati da dođem da se vakcinišem. Mislim da je bitno da svi primimo vakcine, jer je to jedini način da se zaštitimo od virusa”, navela je ova Banjalučanka.

Kako je ranije rečeno “Nezavisnim”, unutar samog objekta “Velesajma” će biti odijeljeni punktovi za prijem i ljekarski pregled građana koji dođu na vakcinaciju, te dijelovim gdje će stručni medicinski timovi vakcinisati građane, a biće izdvojena i mjesta za praćenje građana nakon vakcinacije.

Tada je rečeno da će broj medicinskih timova koji će vršiti imunizaciju zavisiti i od broja građana koji će biti vakcinisani, a da će svakodnevno i ekipe Službe hitne medicinske pomoći biti prisutne u slučaju potrebe.

Dodatne količine vakcina protiv virusa korona stigle su danas u BiH iz Turske, kada je avion s 30.000 Sinovac vakcina sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Izvor: radiosarajevo.ba