Treći dan generalnog štrajka prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu pokazali su da ipak nisu jedinstveni u borbi za svoja prva. Od 3.121 radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju ne štrajkuje 339 prosvjetara.

Pet osnovnih škola iz Velike Kladuše i Sanskog Mosta nije u štrajku, a najzanimljivije je u OŠ Ćoralići u Cazinu gdje štrajkuje samo jedan uposlenik. U osnovnoj školi Crvarevac u Velikoj Kladuši štrajkuje samo 15 uposlenika. U pojedinim školama radi četiri – pet učiteljica, dok su ostali u štrajku.

Od jučer se održava nastava i u Drugoj srednjoj školi u Cazinu.

“Od ukupnog broja zaposlenih u osnovnom obrazovanju (2148) trenutno ne poštuje odluku o štrajku 280, što je u procentu 13 posto. Od 973 radnika u srednjem obrazovanju odluku o štrajku od jutros ne poštuje 59 radnika, što je u procentu 6,11 posto”, kazali su iz sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja USK.

Poziv od vlasti nisu dobili niti se Vlada USK oglašavala tokom jučerašnjeg dana. Sindikalci su optužili pojedince da šire dezinformacije s ciljem da stvore razdor među članstvom te su pozvali sve da ostanu jedinstveni.

(usn.ba)