Od sutra pacijenti u Kantonu Sarajevo, zbog štrajka zdravstvenih radnika, usluge laboratorijske dignostike moći ostvariti u svim privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijama u KS, a Zavod zdravstvenog osiguranja će im refundirati troškove. 

– Usluge laboratorijske dijagnostike se mogu dobiti na osnovu uputnice izabranog ljekara porodične medicine, a utrošena sredstva za uslugu osiguranici će moći refundirati podnošenjem
 
zahtjeva Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, čiji je obavezan prilog original račun privatne zdravstvene ustanove, koja je uslugu pružila i uputnica ljekara porodične medicine- napisano je u saopćenju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. 

Odluka o ovome donesena je unutar Vlade Kantona Sarajevo, a Ministarstvo zdravstva KS-a će izdati potrebne upute Zavodu zdravstvenog osiguranja.

S druge strane Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo kazao je da je ovaj potez jednostavno jedan vid pritiska. 

– Klasičan vid specijalnog rata. Doktori ne štrajkuju, doktori su tu. Nevjerovatno kako se jadno i nisko ponašaju. Ovo je samo jedna kontra nama, ovo oni neće realizirati. Sada će svi i ko ne vadi, vaditi nalaze. Sada je sve hitno, sada svi pišu uputnice da su hitne – kazao je Selmić. 



Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: