Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH objavio je da su informisani da je jučer zakazana vanredna sjednica skupštine grada Bihaća sa samo jednom tačkom dnevnog reda, premještanje migranata u srpsko selo Lipa.

Navode da je predsjedavajući gradskog vijeća grada Bihaća Davor Župa sazvao vanrednu sjednicu Gradskog vijeća Bihać sa tačkom dnevnog reda “Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti za predloženu lokaciju za privremeni smještaj migranata na području grada Bihaća”.

– Obavještavamo javnost da je 250 prijeratnih stanovnika sela Lipa i okolnih sela, srpske nacionalnosti izrazilo želju da se vrate u selo Lipa, ali im nikada nisu obezbjeđeni osnovni preduslovi za povratak, struja i osnovni komunalni uslovi. Spisak se nalazi u posjedu ovog Odbora – saopćeno je.

Naglašavaju da jasno je da će smještanjem migranata u selo koje je prije rata bilo etnički potpuno srpsko, a i okolna sela Gorjevac Dubovsko Teočak, Suvaja Gornja su bila etnički srpska, doći do izvršenja krivičnog djela “protivpravno onemogućavanje povratka izbjeglih” iz Krivičnog Zakona Federacije BiH.

– Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH je od Tužilaštva Federacije BiH zatražio da se ispita predsjedavajući Vijeća Bihać Davor Župa jer je svojim zakazivanjem skupštine otpočeo radnje koje mogu dovesti do počinjenja krivičnog djela. Također smo tražili od tužilaštva Tužilaštvo Federacije BiH da ispita i Gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, jer je on u više navrata najavljivao da će migranti biti premješteni u selo Lipa – saopćeno je iz Odbora.

Izvor: Fena

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.