ODLAZE ZA BOLJIM ŽIVOTOM: Vide li Krajišnici perspektivu u svojoj domovini

E. Hasanagić / biscani.net

Istina je da svakodnevno sve veći broj Krajišnika napušta svoje domove i kreću put zemalja Evropske unije u nadi da će ih tamo dočekati bolji život. Oni koji su ostali osuđeni su na surovu borbu za normalan život, a u podsvjesti im je želja za poslom u Evropi, pa traže načina kako da napuste Bosnu i Hercegovinu.

Na žalost, ovom masovnom iseljavanju najviše su izloženi Krajišnici. Odlaze skoro svi, od akademskih građana do kvalifikovanih radnika. Odlaze za boljim životom, ali i kako bi osigurali bolji život svojoj djeci. Tačnih podataka o iseljavanju nema, postoje samo nagađanja, a i ona prelaze kritične tačke, na koje se, na žalost, niko ne osvrće.

Bolji život jedan od razloga odlaska

Sa preko 55% nezaposlenih (raniji podaci objavljivani u medijima), Unsko-sanski Kanton je jedno od područja na kojem je najteže naći posao. Upravo zbog toga, mladi se odlučuju na upis zanimanja koja će im dati priliku zaposlenja u zemljama EU, ali isto tako, prekvalifikacije u deficitna zanimanja koja su na listi traženih u zapadnim zemljama je još jedno od rješenja.

Postoje i oni koji u BiH vide perspektivu, te se nadaju boljem životu. Neki od njih pokreću privatne biznise, neki se nadaju da će bolje samo od sebe doći, i da je život dostojan čovjeka moguć u BiH.

“Nisam još napustila BiH, ali planiram to uskoro. Ima više razloga, a glavni je: jer nema budućnosti u BiH, nema prilike da se mladi zaposle” – jedan je od odgovora na našoj anonimnoj anketi, koja je bila aktivna prethodnih dana. Pored ovog, na pitanje razloga napuštanja BiH, odgovori su bili različiti: studiranje, bolji život, bolja budućnost za djecu, posao u struci, ali i odgovori da planiraju ostati u BiH.

“Jedina želja mi je da živim životom dostojnim jednog čovjeka i da sutra sa završenim faxom imam svoj kruh u svojim rukama, a ne da sa blizu 30 godina zavisim od nekoga. Ukoliko to ne mognem ostvariti ovdje odlazak mi nije problem”, još je jedan odgovor.

Ko su krivci?

Anonimni učesnici ankete najveću krivicu vide u vlasti koja ne brine o mladima, u korupciji, niskim standardima, ali i samome društvu. “Glavni razlog napuštanja BiH jesu ekonomske neprilike, izrabljivanje i ugnjetavanje onih koji su i pokušali da ostvare nešto u BiH. Zbog korumpirane vlasti, sebičnosti i pohlepe.”

Slično mišljenje se može čuti i od mladih, koji se pripremaju na odlazak, ali i onih koji nemaju tu sreću. Međutim, niko ih ne čuje. “Loša pozicija mladih koji su završili fakultete, pa nemaju posao zbog toga jer su na njihovim mjestima osobe koje su pokupovale fakultete” samo je jedna od stvari koje smetaju građanima USK, a na šta se ne obraća pažnja. Spisak je dug, a na njemu se nalazi korupcija, privilegije pojedinaca, borba oko vlasti, mizerne plate itd.

Unaprijediti obrazovanje, zdravstvo, sport…

Obrazovanje u Unsko-sanskom Kantonu je na ivici raspada? Priznali mi to sebi ili ne, svjedoci smo nedavnog pisanja medija,gdje je sindikat obrazovanja najavio štrajk početkom sljedeće školske godine, ukoliko se ne ispune njihovi uvjeti. Krajem mjeseca novembra prethodne godine ispratili smo i štrajk ljekara. Također, štrajkova u zdravstvu je bilo i ove godine. Međutim, radi li se u unapređenju problema da do štrajkova ne dolazi? Na koji način?

Učesnici ankete smatraju da se zdravstvo, sport, obrazovanje, sudstvo, trebaju unaprijediti u USK, međutim, na to niko ne obraća pažnju. Također, stvari koje su učestale u društvu jeste i rad na crno, gdje su radnici primorani raditi ukoliko žele prehraniti svoju porodicu. Također, oni koji su učestvovali u anketi smatraju da treba dati priliku stručnim, mladim i obrazovanim ljudima.

“Da se prestane živjeti u prošlosti, djecu i mlade prestane trovati nekim nebitnim, prošlim “idealima”, već da se više prilika pruža istim, više fokusira na njih i slušaju njihove potrebe”, mišljenje je građana USK, na koji način bi oni popravili sanje u Kantonu. Također dodaju: “Izmjenom politike vođenja, zastarijelih sistema i nesposobnih ljudi uvodeći primjere razvijenih zemalja, ulažući u kvalitetno obrazovanje i tehnologiju sa zapošljavanjem mladih sposobnih i motivisanih osoba, pridržavati se određenih normi i standarda kvaliteta. Pustiti mlade ljude da naprave pomak, koji imaju moderne vizije, te ulaganjem u njih.”

Neki od učesnika ankete smatraju da bi vlast u kantonu i općinama trebala mladima dati više poticaja za pokretanje privatnog mikro-biznisa. Da je to, jedan od načina zadržavanja mladih u državi i kantnu.

Kakva je perspektiva Krajišnika, najbolje prikazuju gužve na granicama u predprazničnom vremenu, kada su kolone duge po kilometar. Svakog dana, kolone se povećavaju, a oni koji ostaju, tu su do određenog roka, ili nisu te sreće da odu, pa nastavljaju živjeti na Božiju sreću.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...