Politički predstavnici bošnjačkog naroda, predvođeni Strankom demokratske akcije (SDA), na jučer održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nastavili su grubo urušavati funkcioniranje pravne države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

SDA i „nova većina“ u Predstavničkom domu, po pitanju Centralne izborne komisije, nastavlja proces nepoštivanja zakona i procedura, degradirajući institucije Bosne i Hercegovine, stvara iznova nove krize i pukotine između legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH. Ovakvom ponašanju, kao i nepoštivanju zakona i procedura Bosne i Hercegovine, mora doći kraj! SDA uvijek iznova iznenadi svojim odlukama, grubo kršeći dogovore i pokušaj stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da jednostranim potezima SDA ruši temelje i budućnost Bosne i Hercegovine. 

– Pokazuje kako ne drži do partnerstva i ne želi napredak ovoj zemlji. Urušavanje institucije demokratskog odlučivanja, imenovanje novih članova CIK-a BiH bez zakonskog uporišta, dužnosnici SDA samo su pokazali pravo lice u nastojanjima da Bosnu i Hercegovinu imaju samo za sebe i Bošnjake. Hrvatski narodni sabor poziva dužnosnike SDA da povuku odluku o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova CIK-a BiH. Komisija za izbor članova CIK-a po zakonom predviđenoj proceduri mora nastaviti raditi i donositi odluke – istaknuto je.

Dužnosnici HNS-a ozbiljno će razmotriti sve mogućnosti, kao i buduću saradnju sa SDA.

– Odgovor na ovu krizu HNS će ponuditi nakon zasjedanja svih tijela Hrvatskog narodnog sabora, donošenjem jedinstvenog stava, po našem mišljenju, ogromnog problema daljnjeg funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine. Saradnja, međusobno uvažavanje, kompromis uz poštivanje zakona i procedura, jedino su moguće rješenje za sve nestabilnosti i pokušaj bilo kakve manipulacije, a jamčit će nam stabilnost i dugoročni razvoj Bosne i Hercegovine, stalni je poziv Hrvatskog narodnog sabora – piše u saopćenju.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Odluka o izboru i stupanju na funkciju članova CIK-a BiH neustavna i nezakonita / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: