Danas u Bihaću je odobrena projektna aplikacija sanacije i revitalizacije Turbeta u Bihaću, koje već dugi niz godina, nije u punom kapacitetu stavljeno u funkciju za turizam grada Bihaća.

Pomenuto Turbe, Mehmed-paša Bišćević je sagradio u čast jedne priče koju mu je prenijela njegova majka. Ona je sa prozora porodične kuće koja se nalazila u blizini vidjela plamen, tačnije dva plamena, nakon čega je njen sin naredio da se na tom mjestu podigne turbe. Prema vjerskoj tradiciji, tumačenje je išlo u pravcu da se svjetlost pojavila u čast dvojice vojnika koji su poginuli pri odbrani grada. S vremenom turbe je propalo što je uvjetovalo izgradnju novog turbeta 1886. godine, kažu nam historičari.

Cilj obnove i revitalizacije ovog značajnog historijskog objekta je jačanje turističkih potencijala grada Bihaća te označavanje objekta na turističkoj mapi Bihaća.

Sanaciju i revitalizaciju Turbeta ce finansijski podržati Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Izvor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.