Podsjetimo, prvooptuženi je premijer Federeacije BiH Fadil Novalić, kojeg državno Tužilaštvo tereti za protuzakonitu nabavku 100-inu repiratora.

Sat vremena trajalo je čitanje optužnice u kojoj su Fadil Novalić, Fahrudin Solak, te Fikret Hodžić kao privatno i njegova firma „Srebrna malina“ kao pravno lice, optuženi za niz krivičnih djela-od udruživanja radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Tereti ih se i za pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje trgovačkih i poslovnih knjiga, krivotvorenje službene isprave.

Prvooptuženi premijer Novalić udružen sa direktorom Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudinom Solakom, vlasnikom firme „Srebrna malina“ Fikretom Hodžićem, te doprimjerkom Entiteta Jelkom Milićević, potpisao je nabavku spornih, kineskih respiratora koji su Budžet koštali 10 miliona i 530 hiljada maraka, plus dodatna skoro tri miliona koliko je koštala prateća oprema. Nabavka respiratora jedna je od najvećih afera u koju je umiješan sam politički vrh Federacije BiH-a koju je otkrila novinarka Semira Degirmendžić.

Odbrana smatra da kompletna optužnica ima formalne nedostatke, te da su mnogi dokazi Tužilaštva manjkavi.

Izvor: RTVUSK.ba