Održan kantonalni trening Mreže vijeća učenika USK-a

Reprezent.ba

Mreža vijeća učenika USK-a (mreVUK USK), koja predstavlja ujedinjeno tijelo svih vijeća srednjih škola ovog kantona, je održala drugi kantonalni trening za ovu školsku godinu u organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika BiH na kojem su prisustvovali predstavnici Vijeća učenika srednjih škola USK-a.

Srednjoškolci su iskoristili dvodnevni trening za planiranje aktivnosti koje će realizirati u drugom polugodištu ove školske godine.

Jedna od aktivnosti je „Kafa sa ministrom-načelnicima“ kojom srednjoškolci nastoje nastaviti saradnju s predstvnicima vlasti na nivou kantona i općina. Sljedeća aktivnost Mreže jeste „Drug nije meta“ odnosno aktivnost koja je nastala iz identifikovanog problema koji se ogleda u vršnjačkom nasilju koje je zastupljeno u školama. Cilj aktivnosti je pokazati vršnjacima na moguće posljedice nasilja. Tu je i aktivnost „Ne suditi, upoznati se“, koja podrazumijeva razmjenu učenika unutar škola (smjerova jedne škole) lokalne zajednice, čiji je primarni cilj razbijanje predrasuda i stereotipa koji vladaju među srednjoškolcima, te mnoge druge. Nakon ove aktivnosti će uslijediti „Dan dijaloga“ koji ima za cilj poboljšanja odnosa profesor-učenik. „Akciza na život“ je aktivnost koja ukazuje na problem brze i neprilagođene vožnje iz koje proilaze mnoge žrtve među kojima je i veliki broj maloljetnih osoba. Na kraju godine dolazi tradicionalna aktivnost „Ostavi trag“ preko koje će srednjoškolci promovisati aktivizam i volonterizam.

Na treningu je birano i novo rukovodstvo Mreže vijeća učenika USK-a, a izabrani su:

Lajla Žalić – predsjednik, Gimnazija Velika Kladuša

Ahmed Huskić – prvi potpredsjednik, MSŠ Sanski Most

Merisa Nesimović – drugi potpredsjednik, JU Gimnazija Bihać

Benjamin Duraković – PR, I SŠ „Dr. Husein Džanić“ Velika Kladuša.

-Još jedan izuzetno uspješan trening je iza nas. Motivacije, volje i želje nam ne fali i zato nas čekaju velike stvari. Prošlo polugodište je bilo i više nego uspješno, a sljedeće nesumnjivo još bolje. Izuzetno sam ponosna na ovu generaciju i sve što radimo, kazala je Lajla Žalić, predsjednica mreVUK-a USK-a

Izvor: Reprezent.ba

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...