Održan prvi “Woman in Leadership Summit SEE 2019.”

Avaz.ba

U Sarajevu, u hotelu Holiday, 5. aprila, održan je prvi samit pod naslovom “WOMEN IN LEADERSHIP SUMMIT SEE 2019” / “SAMIT ŽENSKOG LIDERSKOG PODUZETNIŠTVA ZA JUGOISTOČNU EVROPU 2019”. 

Samit je organizirala Regionalna asocijacija poduzetnica “Poslovna žena“ u saradnji sa Vanjskotrgovinskom / Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, uz podršku Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Turističke zajednice Kantona Sarajeva. 

Samit je započeo velikim iznenađenjem za učesnike, kojih je bilo oko 300, perfomansom „Heroine naše prošlosti“, o ženama koje su obilježile određene epohe Bosne i Hercegovine, autora i redatelja Damira Kusture, rađene u produkciji Westminster fondacije za demokratiju u BiH.

“Heroine naše prošlosti su žene koje su svojim djelovanjem mijenjale kako bosanskohercegovačku stvarnost, tako i ustaljene predodžbe o ulozi žene u društvu. Ispred svog vremena, heroine su svojim djelovanjem utrle put emancipiranoj ženi današnjice. U ovim monološkim portretima imamo priliku čuti njihove fascinantne životne priče, biografije koje ujedinjuje volja da se prevladaju životne poteškoće i ograničenja koja nameće patrijarhalno društvo.” riječi su Damira Kusture

Prisutni su pokazali ogromne emocije tokom ovog performansa tokom kojeg su im „ispričale svoje životne priče“:

Ševala Zildžić Iblizović, prva doktorka muslimanka, glumica Suada Ahmetašević;

Vera Šnajder, matematičarka, prva dekanesa u Jugoslaviji, glumica Senka Oruč;

Vahida Maglajlić, članica KPJ, glumica Lejla Džanović;

Rifka Levi, primabalerina, glumica Amila Terzimehić;

Staka Skenderova, pisac Ljetopisa Bosne, Prva sarajevska osnovna škola, glumica Amina Begović.

Samit je otvorila predsjednica Regionalne asocijacije poduzetnica Poslovna žena Dženita Zirdum, riječima: „ Samit smo otvorili velikim ženama iz prošlosti BiH. Danas ćemo se osvrnuti i na sadašnjost, ali posebno ćemo tragati za rješenjima koja nas vode ka ravnopravnijem položaju u budućnosti. Šta sve stigne žena to samo ona zna, mada često nije svjesna svoje snage, a mnogo je primjera koji govore o snazi žene.“

Naglasila je da je samit poklon za rođendan gradu Sarajevu. Posebno je istakla saradnju Regionalne asocijacije poduzetnica sa Evropskom poduzetničkom mrežom, te da je RAP konkretizirao svoje prijedloge u Deklaraciji 40 plus.

Skupu se obratio Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koji je govorio o moći žene, snazi i doprinosu društvu. Ali uprkos tome, žene se i dalje bore za svoja prava.

“Žene su bolji život društva BiH i muškarci im trebaju dati podršku“.

Centralni događaj samita su bile panel diskusije, na kojima je 16 eminentnih stručnjaka iz zemlje i regiona diskutovalo na teme „Izazovi ženskog liderstva u biznisu“, „Liderice u javnom sektoru“ i „Budućnost obrazovanja“.

Izudin Ahmetlić je naglasio da žene moraju biti istrajnije u dijelu vrednovanja onoga što rade. „Evropa lagano umire biološki, postaje gladnija za muškom radnom snagom, pa žene dolaze u priliku da rade ono što nisu radile. Žene ozbiljno ulaze u svijet biznisa. Vjerske zajednice mogu da daju ozbiljan doprinos na afirmaciji, kao i mediji. Pozivam žene da odlučnije koračaju u budućnost uvažavajući svoje prednosti! Pozivam muškarce da cijene kvalitete žena!“.

Semiha Borovac je naglasila da još uvijek ne koristimo benefite Zakona o ravnopravnosti spolova, jer nemamo dovoljno žena na mjestima odlučivanja. Kvote moraju biti zastupljene, jer i pored kvota žene ne ostaju na mjestima na kojima su pozicionirane. Razvijati svijest da trebamo pomagati ženama u izbornom procesu, ali i kada je na vlasti.

Dr Zilka Spahić Šiljak je istakla da je institucionalizirani patrijarhat prepreka razvoju društva jednakih šansi. Problem su individualni napadi, prepreke, seksistički ispadi, žene prećutno prihvataju mizoginiju, umjesto da javno istupaju, tamo gdje je sistem zakazao. Benevalentni seksizam, te podilaženje patrijarhatu je nešto na šta se prećutno pristaje.

U okviru samita održani su i B2B susreti bosanskohercegovačkih firmi i firmi iz zemalja regiona, u organizaciji Evropske preduzetničke mreže. Svoje interesovanje za B2B susretima izrazilo je oko 90 kompanija, a održano je blizu 200 poslovnih sastanaka što je rezultiralo i početkom poslovne saradnje među nekima od njih.

Nakon održanog samita predsjednica Regionalne asocijacije Poslovna žena Dženita Zirdum izjavila je: „Kad se ruke slože sa puno ljubavi Sarajevo i BiH dobiju najbolji brending, a tako nam malo treba za osmijeh i zagrljaj prijatelja iz cijelog regiona. Neprestano pristižu pohvale za organizaciju, izbor panelista, sjajne diskusije, rješenja koja su ponuđena i koncept da o položaju žena u društvu progovorimo sa muškarcima.“

Zaključci “Women in Leadership Summit SEE 2019”:

1. Želite li razvijeno društvo, podstičite žene na obrazovanje

2. Razviti svijest da trebamo podržati žene u izbornom procesu i kada je na vlasti

3. Sasvim sigurno će doći do privrednog rasta nakon uključivanja žena na odlučujuća mjesta! Podstaći žene da odlučnije preuzimaju upravljačke pozicije i odlučuju se na poduzetništvo

4. Kreiranje ravnoteže među polovima u svim sferama društva, uz poseban akcenat na umrežavanju organizacija i institucija na regionalnom nivou.

Iz Regionalne asocijacije poduzetnica Poslovna žena zaključuju:

“Vjerovatno još uvijek nismo svjesni da smo svi zajedno pokrenuli jednu lavinu društvenih promjena, da smo glasno progovorili o aktuelnim problemima, ali i smjernicama kako unaprijediti postojeće stanje u društvu, obrazovanju i poslovnim okruženjima. U obavezi nam ostaje da istrajemo i da već najavimo:

“Women In Leadership Summit SEE 2020”!”

(Autor: Avaz)