Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH na bilateralnim političkim konsultacijama MVP BiH i MVP Republike Srbije, koje su održane danas u Beogradu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodio je državni sekretar Nemanja Starović.

Teme konsultacija bili su bilateralni odnosi, europske i euro-atlantske integracije, regionalna saradnja.

Zamjenik ministrice Brkić i državni sekretar Starović su se usaglasili da su dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije od primarne važnosti ne samo za obje zemlje nego i za cjelokupnu regiju. Istaknuto je da stoga BiH i Srbija žele imati dobru i konstruktivnu saradnju u zajedničkim nastojanjima da se prevaziđu sve barijere koje stoje na putu njihovih dobrih odnosa.

Ojačati privrednu saradnju
Konstatirano je da između dvije države već duži niz godina postoje određena otvorena pitanja koja zahtjevaju rješavanje na političkom i ekspertskom nivou. S tim u vezi, podržan je rad međudržavnih komisija za granice, resorna saradnja, saradnja u polju međunarodne pravne pomoći i nastavak aktivnosti na zaključivanju bilateralnih sporazuma u proceduri.

Sagovornici su saglasni da je potrebno nastaviti i intenzivirati aktivnosti u oblasti privredne saradnje i infrastrukturnog povezivanja. U smislu jačanja ekonomske saradnje, obostrano je ukazano i na važnost projekta izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo, kao jedan od uspjeha ekonomske trilaterale.

Tokom konsultacija, razmijenjena su iskustva i informacije vezane za europski put BiH i Srbije, te razmotrene mogućnosti jačanja saradnje u oblasti evropskih integracija. Govoreći o evropskom putu BiH zamjenik ministrice je istakao da je BiH u potpunosti posvećena procesu evropskih integracija kao svom vanjskopolitičkom cilju i da za BiH put ka EU nema alternativu.

Pristup Evropskoj uniji
Informisao je o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, procesu reformi sa fokusom na izmjene Izbornog zakona.

Na sastanku se razgovaralo i o aktuelnoj sigurnosnoj, energetskoj i ekonomskoj situaciji u regionu, s naglaskom na izazove s kojima se susreću zemlje regiona u svjetlu događanja na istoku Evrope.

Izražena je obostrana spremnost da će i nakon vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, zakazanih za 3. aprila, te nakon formiranja nove vlade, biti nastavljen dijalog na visokom nivou, posebno u dijelu koji se tiče saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova, mogućnosti održavanja druge sjednice Vijeća ministara Bosne Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Dogovoreno je da se naredne konsultacije održe u Sarajevu do kraja godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(avaz)