Održan štrajk u Aluminiju: Mi smo utopljenik koji čeka spas

Klix.ba

Radnici Aluminija d.d. Mostar danas su od 10 do 11 sati održali prvi od tri najavljena štrajka upozorenja alarmirajući na tešku poziciju svoje kompanije. Pozvana je opet Vlada Federacije BiH, većinski vlasnik, na djelovanje i spašavanje 900 radnih mjesta.
Poslije štrajka medijima se obratio Mate Čavar iz štrajkačkog odbora kazavši kako su osnovni razlozi obustave proizvodnje neisplaćivanje plata na vrijeme, neuplaćivanje doprinosa i opća problematika društva. Dodao je kako se radnicima obratio i direktor Dražen Pandža.

“Direktor nam je kazao da je stanje u fabrici loše, struja se plaća dan za danom. Cijena struje od 80 eura je neizdrživa, upitno je poslovanje. Upitna je nabavka i glinice, ne samo struje. Trenutno se sve plaća, samo su radnici neisplaćeni”, kazao je Čavar.

Romeo Bikšić, predsjednik Sindikata, kazao je kako postoje obećanja da će doći do isplate plata, ali se štrajkovi upozorenja nastavljaju sutra i prekosutra.

“Najveći problem su visoke cijene struje. Od Vlade Federacije BiH nema još nikakvih poziva za sastanke nama predstavnicima radnika, što je sramotno. Velika je sramota odnos vlasnika prema radnicima ove fabrike. Ono bi trebali posvetiti više pažnje prema stanju u kojem se društvo nalazi”, kazao je Biokšić.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata, naglasio je kako je glavni problem trunutno slaba saradnja menadžmenta i Vlade FBiH.

“Struja se kupuje po cijenama od 85 eura po megavatu. Zadnje pozitivno poslovanje Aluminija je bilo za vrijeme Mije Brajkovića kad je struja bila 29 eura. Možete zamisliti koja je to razlika. Uprava neće moći izdržati bez pomoći Vlade. Mi smo utopljenik koji čeka spas”, kazao je Bebek, naglasivši kako Vlada po sporazumu treba subvencionirati troškove električne energije, a to ne radi.

Aluminij ima trenutni problem i sa nedostatkom rezervnih dijelova te se proizvodnja odvija s znatnim problemima. Doprema glinice je zastala u Pločama.

Sutra od 10 sati planiran je i drugi štrajk upozorenja.

Izvor: Klix.ba1

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...