Na Srbljanskom platou nadomak Bihaća, održana je centralna manifestacija „Junski dani otpora“.

Vrijeme je ovo podsjećanja na 12. juni 1992. godine, kada su počeli prvi napadi srpskog agresora, koji je bjesomučno granatirao okolna bihaćka naselja Donji i Gornji Srbljani, Jezero, Spahići, Brkići, Kostela ali i sami centar grada. Prva granata ispaljena je tada i na Cazin…

Trodnevna manifestacija počela je dan prije učenjem tevhida pred duše šehida i obilaskom svih šehidskih spomen obilježja, kako bi se odala počast najhrabrijim sinovima Bosne.
U centralnom dijelu ovog tradicionalnog obilježavanja, održan je sat historije, a upriličeno je i obraćanje bivših komandanata te predstavnika gradskih, općinskih i kantonalnih vlasti. Koliki je značaj odbrane Srbljanskog platoa govori činjenica da je tih dana, na borbenoj liniji od 15 kilometara, život izgubio 371 borac-šehid iz svih dijelova USK.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.