ODRŽANA JAVNA TRIBINA O PREVENCIJI RAKA DEBELOG CRIJEVA


Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona (USK) organizirao je javnu tribinu o temi prevencija raka debelog crijeva. Cilj je upoznati građane kako je veoma jednostavnim testom moguće otkriti bolest u početnoj fazi kada je liječenje uspješno.

Ujedno stručnjaci su ukazali građanima na potrebu prevencije, koja je izuzetno značajan faktor u sprečavanju i uspješnom liječenju ove zloćudne bolesti.

Preventivni pregledi i programi za rano otkrivanja malignih bolesti u BiH se ne provode sistemski. Rak dojke, debelog crijeva i vrata maternice su bolesti koje se relativno jednostavnim pregledima mogu otkriti u ranom stadiju i potom uspješno liječiti, te stoga tu mogućnost  treba maksimalno promovirati i koristiti.

„Iz tog razloga je Kantonalni zavod za javno zdravstvo i pokrenuo kampanju testiranja stolice na skriveno krvarenje, a sve u cilju ranog otkrivanja raka debelog crijeva“, kaže Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK.

Važno je aktivno brinuti o svom zdravlju, izabrati zdravi stil života, pratiti sve promjene, poznavati rizike za određene karcinome i raditi preventivne preglede, istakao je i doktor Hajrudin Halilović.

Cilj javnih kampanja je motivirati građane na aktivno sudjelovanje u očuvanju i unapređenju svoga zdravlja, te ih potaknuti na preventivne preglede. Usvajanjem zdravih životnih navika, uz zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu, izbjegavanje pretilosti i ostalih faktora rizika može se izbjeći od 30-40 posto malignih oboljenja.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...