U Bihaću je danas održana pres-konferencija KO SBB-a USK, na kojoj je glavna tema bila problematika vezana za migrantsku krizu nastalu na prostoru USK zbog nemara vlasti iz službenog Sarajeva.

Na konferenciji, koja je održana u prostorijama SBB-a u Bihaću, prisutnim novinarima i TV ekipama obratili su se Azra Hadžić-Bećirspahić, zastupnica u Domu Parlamenta FBiH, Dinko Bećirspahić, vijećnik Gradskog vijeća Bihać, Meho Rekić, kao i Rifet Šakinović, član OO SBB-a Velika Kladuša, koji je iskoristio priliku da sve medije upozna sa situacijom nastalom u Velikoj Kladuši.

Nismo ksenofobi, ali smo protiv migrantskih centara u Kantonu, te spremni pokrenuti inicijativu za refrendum o ovom pitanju, stav je članova SBB USK  kojeg  su  danas  prezentirali novinarima.

Velika Kladuša i Bihać najviše su izloženi  kako zdravstvenim tako i sigurnosnim rizicima sve većeg broja migranata, bez adekvatnog odgovora posebno Vlade FBIH, Vijeća ministara, ali i lokalnih vlasti koje nemaju kapaciteta  za rješavanje ovog gorućeg pitanja.

U narednih mjesec dana, rečeno je, očekuje se drastičan priliv migranata koji sve više otežavaju funkcioniranje lokalnih sredina, a za stanovništvo predstavljaju istinski problem.

Ukoliko država ne intervenira, u SBB ističu da su, pored pokretanja referendumske inicijative spremni organiziarati se, te uz građane pokrenuti njihovo izmiještanje u Sarajevo.