Održana sjednica Vlade USK: Razmatran Plan i programa rada Kantonalnog fonda za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija


Vlada USK održala je danas 96.redovnu sjednicu, na kojoj je posebna pažnja posvećena razmatranju Plana i programa rada Kantonalnog fonda za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija u 2016. godini, te Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu.

Planom i programom rada Kantonalnog fonda za stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje boračkih populacija obezbijediće se 7 miliona KM za realizaciju tri kreditne linije. Od tog iznosa, tri i po miliona utrošiće se kroz program sanacije i adaptacije stambenih jedinica, 800.000 planirano je za kupovinu stanova u kolektivnom smještaju, dok će još milion biti realizairan kroz poticaje zapošljavanja boračkih populacija.

Sve tri kreditne linije, putem javnih proziva, realiziraće se u 2016. godini, a nakon skupštinske procedure. Po istoj osnovi Kantonalni fond dosada je realizirao oko 55 miliona KM.

Zakon o pravobranilaštvu USK-a usvojen je 2004. godine i od tada nisu rađene, njegove izmjene i dopune, a u međuvremenu su usvojeni i brojni zakoni koji su u određenim odredbama u suprotnosti s njim, kaže nam resorna ministrica Sabina Beganović.

Bitna izmjena odnosi se i na pitanje prestanka radnog odnosa pravobranioca u Pravobranilaštvu, bilo po isteku njegovog mandata ili smjene. Dosada je obaveza Vlade bila da istog rasporedi na odgovarajuće mjesto u skladu s njegovom stručnom smjenom, dok je ubuduće predviđen prestanak radnog odnosa ili vraćanje na radno mjesto sa kojeg je preuzeo dužnost pravobranioca. Prošireni su razlozi za suspenziju pravobranilaca i njihovih zamjenika, te je drugačije regulirano pravo na platu za vrijeme trajanja suspenzije i ona će sada iznositi 70% od ukupnih primanja. U općinama u kojima iz objektivnih razloga nema pravobranioca niti njihovih zamjenika, općinski načelnici će uz saglasnost općinskih vijeća, imati pravo da na rok od godinu dana, ovlasti državnog službenika da obnaša ovu dužnost , ukoliko on ispunjava zakonom predviđene uvjete. Nacrt ovog Zakona takođe će se naći pred skupštinskim zastupnicima, nakon što prođe javnu raspravu.

//rtvusk.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...