Vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite N. Br.
Održana vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite Maglaj

Pratit će se stanje vodostaja rijeke Bosne

Autor: N. Br.

Najavljene obilne padavine koje sinoptičari najavljuju za naredne dane u pripravnost su stavile sve nadležne službe općine Maglaj, posebno zbog katastrofalnih poplava koje su Maglaj pogodile tačno prije pet godina i načinile štetu od 166 miliona KM. 

Održana je i vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite na kojoj su jasno definirane obaveze svih nadležnih službi.

Osim načelnika općine, koji je i komandant Štaba CZ, Mirsada Mahmutagića i njegovih saradnika, vanrednoj sjednici prisustvovali su odgovorni iz PS Maglaj, PVJ-a, Službe civilne zaštite, Komunalnog javnog društva Maglaj, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad te Crvenog križa. 

Kako je rečeno na sjednici, posebno oprezni trebaju biti građani uz Jablanicu, Liješnicu, Bistricu i Bočinju, a pratit će se stanje vodostaja rijeke Bosne. 

U narednim danima mnoge službe bit će u punoj pripravnosti. Ono što je posebno naglašeno je da se među građanima ne širi panika uz preporuku da prate sredstva informiranja.

– I na maglajskom području očekuju se obilne padavine pa smo održali vanrednu sjednicu Štaba. Isplanirali smo i iskoordinirali sve aktivnosti i iskreno se nadamo da nam se neće ponoviti maj 2014. godine. Građanima, posebno onim koji žive uz bujičaste rijeke, uputili smo apel da očiste kanale i propuste oko svojih kuća, da budu spremni ukoliko bude potrebe za evakuacijom pokretne imovine i da vode računa o ličnoj sigurnosti – naglasio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine i komandant Štaba Civilne zaštite.

Uz mehanizaciju Profesionalne vatrogasne jednice i Civilne zaštite i Komunalno javno društvo stavilo je na raspolaganje svu svoju mehanizaciju, a po potrebi će se angažirati i mehanizacija lokalnih preduzeća.

– Građanima poručujem da bez panike prate upute o ponašanju u kriznim situacijima koje su dobili preko sredstava informiranja. Da osiguraju vodu za piće te hranu koju nije potrebno termički obrađivati, za svaki slučaj. Ovo su samo mjere opreznosti a iskreno se nadam da se nam se neće ponoviti 2014.godina – dodao je Mahmutagić.

Iz Službe Civilne zaštite upućeno je i upozorenje za građane

Hidrometeorološki zavod Federacije BiH najavljuje obilne padavine u narednim danima i koristimo priliku da damo upute o ponašanju u slučaju da se dese poplave:

– Budite oprezni

– Pratite obavijesti lokalnih organa zaduženih za zaštitu od poplava i vijesti iz medija

– Ako je za vaše područje izdano upozorenje o poplavi odmah se sklonite na sigurno mjesto

– Pripremite dovoljno hrane (koju nije potrebno držati u frižideru niti kuhati), vode, lijekova, ako ih trošite, higijenske potrepštine, odjeću, važne dokumente

– Budite spremni za evakuaciju

– Odredite lokaciju na koji ćete ići u slučaju potrebe

– Ako imate stoku, kućne ljubimce, sklonite ih na sigurno mjesto

– Dragocjenosti i namještaj, ako ste u mogućnosti, prenesite na više spratove

– Isključite električnu struju, zatvorite vodu i plin

– Ako bude potrebno pripremite vreće s pijeskom

– Ako vam je rečeno da se evakuirate brzo napustite mjesto stanovanja.

Isto tako svi koji imaju propuste na ulazima kao i kanale koji prolaze pored imanja da ih očiste i drže protočnim. 

Za sve informacije zovite brojeve telefona: 121, 123 i 032/603-232 vatrogasci te 122 policija.

(Autor: Avaz)